Fyrbarnsmamman Lara, 32, dog efter förlossning

Familjen riktar stark kritik mot sjukhuset

BROMÖLLA/KRISTANSTAD. I morgon förs 32-åriga fyrbarnsmamman Lara Saleem Yousif Al-Jizani till sin sista vila. Förra fredagen miste hon livet efter att ha förlöst tvillingar på Central sjukhuset i Kristianstad. Nu riktar familjen stark kritik mot sjukhuset.
– Inget här har gått rätt till och ingen vill ta ansvar. Alla bara skyller på varandra, säger Laras kusin Sally Nabell, som en vecka efter den fruktansvärda händelsen fortfarande inte kan ta in vad som hänt.
– När jag såg henne i sängen kunde jag inte tro det. Jag kan fortfarande inre tro att det är sant. Trots att vi känt varandra hela livet kände jag inte igen henne. Hon var så blek där hon låg på den smutsiga sängen, säger hon.
Lara är sedan tidigare mamma till två tvillingflickor som föddes 2014. Nu väntade hon tvillingar igen. Denna gång pojkar.
Graviditeten och även förlossningen av de två tvillingpojkarna gick bra. Det var när läkarna skulle avlägsna moderkakan som komplikationer uppstod.
– Hennes man var med inne på förlossningen. Han har berättat hur Lara skrek att det gjorde ont när de skulle få ut moderkakan, mycket ondare än att föda fram barnen, berättar Sally Nabell.
– Han sa även att läkaren drog hårt för att få ut moderkakan.
Blödningar uppstod och Lara fördes omedelbart till operation, men hennes liv gick inte att rädda.
– Hon fick hjärtstopp efter blödningarna och när läkarna väl fick igång hjärtat igen hade hjärnan varit utan syre alldeles för länge.
I söndags avslutades alla livsuppehållande åtgärder.
Att familjen väljer att gå ut i media och berätta om händelsen så nära in på, har flera anledningar.
– Vi vill att alla ska veta vad som hänt. Det är så mycket som gått fel här. Både vid denna och vid Laras förra förlossning, säger Sally som är starkt kritisk till vården på CSK.
– Lara födde här även när hon fick sina flickor för två år sedan. Då glömde de en av moderkakorna inne i henne och nu nekades hon kejsarsnitt trots att hon bad om det.
– De har inte respekterat hennes vilja.
Familjen är även kritisk till bemötandet de fått efter händelsen.
– När vi fick beskedet att det inte fanns mer att göra fick vi inget som helst stöd från sjukhuset. De berättade vad som hänt och gick vidare. Vi uppfattade till och med läkaren som otrevlig när vi ville ha ett andra utlåtande från Lund eller Uppsala.
Sally och Lara växte upp tillsammans och har alltid varit mer som systrar än kusiner. Nu skulle de få vara föräldralediga tillsammans, då Sally själv blev mamma för bara två månader sedan.
– Det är så fruktansvärt. Nu får Laras man hjälp av sin mamma att ta hand om de fyra barnen, men flickorna bara skriker efter sin mamma. De är förtvivlade och vi vet inte vad vi ska göra.
Händelsen har nu anmälts till Inspektionen för vård och omsorg av familjen. Det har även gjorts en Lex Maria anmälan av sjukhuset.
– Det här är fruktansvärt för den stackars familjen och vi lider väldigt mycket med dem och även med personalen som fortfarande är i chock. Det var ingen som ville att det här skulle hända, säger Sergio Padoan, chefsläkare med ansvar för kirurgivården i östra Skåne.
– Vi kommer nu att utreda händelsen grundligt för att se om den har hanterats rätt eller om det finns något som kunde ha gjorts annorlunda. Vi gör också en lex Maria-anmälan till IVO för de ska granska händelsen och vår utredning av den.
 

Publicerad 02 March 2017 13:42

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen