Dragkamp om dopgåvan:

"Gör om och gör rätt!"

Företagare vill se doppresent i Svalövs kommun

Av
PER OHLSSON

RÖSTÅNGA. Länsstyrelsens doppresent till prins Oscar har rört upp känslor från första stund. Nu vill starka röster i Röstånga flytta lekplatsen – till Röstånga.
Bengt Eriksson, ordförande i relativt färska Röstånga Företagareförening, har styrelsen bakom sig när han spelar ut parkeringskortet.
– Det är knökfullt i Skäralid och runt Naturum under högsäsong, med bilar långt upp på gräsytorna. Därför har jag uppmanat Länsstyrelsen att göra om och göra rätt och ändra planerna för prins Oscars naturlekplats. För att bredda verksamheten och undvika kaos hade det varit bättre med anläggningen i anslutning till Nackarpsdalen, säger han.
Nationalparkschefen Jesper Witzell håller med om att parkeringssituationen är otillfredställande.
– Det är något vi diskuterar i skötselrådet och jobbar med att lösa, men det är bara en del av våra begränsningar. Annat handlar om trängsel kring rast- och grillplatser och belastning på toaletter i rusningstid, säger han.
Men framför allt ser Jesper Witzell en pedagogisk fördel med att knyta naturlekplatsen till Naturum.
– Det ökar dragningskraften även andra tider och kan locka skolklasser och vardagsbesökare, säger han.

Annelie Johansson, miljödirektör på Länsstyrelsen i Skåne, ser ingen anledning i att ändra direktiven i den nu pågående upphandlingen. I ett svar till Bengt Eriksson redogör hon för sina ståndpunkter och förespråkar nationalparkens huvudentré vid Skäralid, och kopplingen till naturinformatörerna där:
"Naturleken inom Söderåsens Nationalpark kommer att anläggas i anslutning till Skäralid där vi redan idag har många besökande barnfamiljer som under lång tid efterfrågat tillgång till en naturlek för barn. Beslut är taget gällande placeringen och upphandlingen har inletts för ett genomförande under 2017."
Medan Olof Röstin (M), samhällsbyggnadsnämndens ordförande i Svalöv, tycker idén är intressant.
– Jag förstår företagarna och ser fördelarna med en spridning av attraktionerna, säger han.
Och tillägger:
– När vi biföll att skänka en krona per Svalövsbo till prinsens doppresent så pratades det bland annat om placering i Nackarpsdalen, men vi äger inte frågan och har inte lobbat för just det. Oavsett var naturlekplatsen hamnar så kommer den att öka besöksintresset och det är något positivt som vi alla, på båda sidor om kommungränsen och i hela regionen, har nytta av.

Här är en översiktsbild från Skäralidsparkeringen, som enligt Bengt Eriksson i Röstånga Företagareförening tydligt visar att p-platsen är hårt belastad.

Här är en översiktsbild från Skäralidsparkeringen, som enligt Bengt Eriksson i Röstånga Företagareförening tydligt visar att p-platsen är hårt belastad.

Skånsk doppresent

Den 27 maj 2016 döptes prins Oscar i Slottskyrkan och Skånes dåvarande landshövding, Margareta Pålsson, tog initiativet till en naturlekplats i Söderåsens natinalpark som doppresent till "Hertigen av Skåne".

En del skånska kommuner skänkte en krona per invånare till prinsens present, men beslutet mötte protester och upphävdes avförvaltningsrätten.

Länsstyrelsen ska bygga naturlekplatsen vid Naturum i Skäralid i Klippans kommun. Upphandling pågår och arbetet förväntas starta under våren och vara klart i sommar.

Publicerad 17 February 2017 08:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen