Hannas udda grepp för att skaffa nya vänner

Flyttade till Viken strax före jul

HÖGANÄS. I samband med att Hanna Katarina Johansson flyttade till Viken i december ifjol funderade hon på hur hon skulle gå tillväga för att lära känna nya människor på den nya orten. Hon bestämde sig för att dra nytta av sociala medier.
– Det är lite svårt att komma helt ny och inte känna någon, att försöka skapa sig ett kontaktnät när man inte har jobb. Sen skojade jag lite med min kille och sa: ”kanske ska jag starta en Facebookgrupp?”, säger hon.
Sagt och gjort. Hon startade den slutna Facebookgruppen  ”En vän i Viken”, som riktar sig brett till nyinflyttade men också till de som är ensamma och vill träffa nya människor och vara social. I skrivande stund har gruppen 12 medlemmar. Hon har redan hunnit med ett par träffar.
– Det börjar ta sig. Jag har tagit en promenad med en tjej i gruppen och föreslagit att gå på bio någon gång. Så det kan säkert vara en bra grej. Man kan inte bara sitta hemma och vänta på att nåt ska hända, man får ta tag i det själv. Det är ingen som kommer och knackar på dörren, och frågar om man vill ta en fika.

Det är ett udda grepp att ta till, har du lätt för dig att söka dig till nya människor?
– Jag har rest ganska mycket sedan jag gick ut gymnasiet. Jag drog till Australien och var där i ett år. Sen har jag jobbat i England i ett år och bott i Norge. Jag är van vid att knyta nya kontakter, säger 32-åringen.

Men ju äldre man blir, desto mer otäckt blir det att söka upp nya människor, förklarar hon.
– Det känns som att det är lätt att man klampar in i andras liv i den här åldern. Folk har sina fritidsaktiviteter, de har sina vänner och de som har barn har kanske mycket aktiviteter med dem. Det kan vara svårare att komma in i en vänkrets då, menar hon.
När jag träffar henne passar vi på att ta en promenad längs med kustremsan i Viken. I skrivande stund har hon gått hemma utan jobb, men hon berättar att hon har ett jobb på gång nu. Men vad det är håller hon fortfarande för sig själv då alla detaljer i skrivande stund inte är klara. 

Vad har du fått för intryck av Viken hittills, då?
– Jättemysigt. Det är helt fantastiskt på vintern också.  Jag blir varm i hjärtat av det. Och just att bo vid havet också. Det är helt fantastiskt. Och lagom stort.

null

Publicerad 17 February 2017 08:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen