”Jag har en dröm om ett ställe där vi kommer närmare vår publik. Det vore häftigt med ett flöde med människor som kom in och ut och påverkade på olika sätt”, säger Julia Jarl, festivalgeneral för BUFF. BUFF är en ideell förening som drivs med stöd från Malmö stad, Region Skåne och Svenska filminstitutet.Foto: Per Ingridz

”Jag har en dröm om ett ställe där vi kommer närmare vår publik. Det vore häftigt med ett flöde med människor som kom in och ut och påverkade på olika sätt”, säger Julia Jarl, festivalgeneral för BUFF. BUFF är en ideell förening som drivs med stöd från Malmö stad, Region Skåne och Svenska filminstitutet.Foto: Per Ingridz

BUFF vill bredda filmutbudet för unga

MALMÖ. Den 20–25 mars är det dags för BUFF – filmfestivalen med fokus på barn och ungdomar. Ett syfte med den är att bredda utbudet.
– Vi vill visa att det finns andra historier, kulturer och förhållningssätt till världen, säger Julia Jarl, festivalgeneral.

När Lokaltidningen Malmö möter Julia Jarl vid BUFF:s högkvarter, MINC på Nordenskiöldsgatan, är festivalarbetarna mitt uppe i jobbet med att dela ut festivalprogram på skolor i Malmö.
– När man cyklar är det så lätt att komma nära skolorna. Vi har fått ett så himla fint bemötande, berättar Limhamnsbon Julia Jarl.

BUFF är en festival med dryga 30 år på nacken och grundtanken när den bildades var att skapa ett komplement till de rörliga bilder som barn konsumerar annars. Även om mycket i samhället har förändrats sedan dess är just den ambitionen den samma nu som då.
– Vi visar film från hela världen och är intresserade av ett helt jämställt program när det gäller upphovspersoner. Vi vill föregå med gott exempel. Det ska också vara en stor bredd i programmet. De allra flesta ska kunna identifiera sig i någon film, oavsett kön, sexualitet, sexuell läggning och etnicitet.
Den inkluderande tanken genomsyrar även festivalens syn på publiken.
– Majoriteten av alla barn och ungdomar i Malmö med omnejd går på någon film med sin klass. Filmfestivaler kan annars gärna bli slutna. Det blir som en liten klubb där man måste vara en speciell person, men vi når alla.

I takt med allt mer film och tv konsumeras på surfplattor och datorer ser festivalarrangörerna också det som sin uppgift att hålla liv i biograftraditionen.
– Ibland finns en oro över att biograferna är utdöende. En synnerligen viktig aspekt för oss är att det är få förunnat att gå på bio eftersom det är så himla dyrt. Vi vill ge barn en möjlighet att se film på stor duk i filmens finsalong. Det är viktigt att barn som bussas hit från sin stadsdelar till centrum känner att ”den här delen av stan får jag vara i”.

Förutom filmvisning är möten och samtal en viktig del av festivalen. Gäster i form av regissörer, skådespelare och producenter blir ett allt viktigare inslag.
– Möten som uppstår mellan upphovspersoner och publik är något som vi jobbat mycket med de senaste åren. Lärarna kan också förbereda klassen med frågeställningar som de kan ta upp. Det kan vara bra att utgå från en filmupplevelse när man ska diskutera olika ämnen.

Vilka tendenser kan man se i årets program?
– Det är många starka historier och en hel del fokus på migration. Bland annat flera danska dokumentärer som handlar om ungdomar som väntar på uppehållstillstånd. Det handlar också väldigt mycket om identitet. Årets tema är inflytande, vem som har det och vem som avgör vilka bilder som visas.

BUFF

Vad: Filmfestival med ett ungt perspektiv, dit alla är välkomna.
När: 20–25 mars.
Var: På flera olika biografer i centrala Malmö. Bland andra Royal, Panora, Filmstaden och Spegeln.
För mer information: se hemsidan www.buff.se

Publicerad 11 February 2017 05:00