VIDEO:

Här fångas vargen på film

"Mycket ovanligt att få se den på nära håll"

HÖRBY. Under onsdagen fick flera personer i Hörby vara med om det osannolika, att få skåda en varg på nära håll. Enligt Lasse Carlsson på Länsstyrelsen är det mycket möjligt att det är den tidigare kände Snapphanevargen som nu tagit sig söderut.
– Vi har fått flera in flera samtal om observationer i området som styrker att det förmodligen rör sig om en varg. De senaste åren har vi haft en varg som snurrat runt i Skåne, Blekinge och Kronoberg. Vi kallar honom Snapphanen. Det är möjligt att det är han, säger han.
Snapphanen är en hanvarg som är mellan 4-5 år gammal. Han har tidigare inte gett sig på några tamdjur utan har livnärt sig på det som lever i skogen.
– Förmodligen så jagar han rådjur eller äter sig mät av självdöda älgar som finns här och var i området, säger Lasse Carlsson, som vid flera tillfällen fångat djuret på bild.
– Under mina 24 år i branschen har jag dock bara fått se en varg på nära håll vid ett tillfälle, så de som nu fått observera vargen kan skatta sig lyckliga. Det är mycket ovanligt. Jag hoppas de passade på att köpa en trisslott samtidigt för man vet aldrig hur länge turen håller i sig, säger han.
En av de lyckliga som fick skåda vargen under dess färd i närheten av Slagtofta utanför Hörby på onsdagen var Anneli Archenholtz, som var på väg hem från jobbet när hon plötsligt fick se vargen springa framför bilen.
– Jag trodde först att det var en hund, sen såg jag att det såg ut som en varg. Jag är glad att jag hade sinnesnärvaro att filma den, säger Annelie, som sedan publicerade sin film på Facebook.
– Reaktionerna har varit enorma. Många tycker det är kul och häftigt, medan andra blir oroliga för sina tamdjur. Själv blev jag väl lite rädd med tanke på att jag föder upp mini- Shetlands. Man vill ju inte att de ska råka illa ut, säger hon.
Enligt Länsstyrelsen behöver man dock inte oroa sig något nämnvärt vad gäller vargattacker.
– Vi har inte fått in några skarpa rapporter om att Snapphanevargen som vi tror att detta är, har varit inblandad i exempelvis dråp av får. Men vargar är kraftfulla rovdjur och ska behandlas med respekt. Vargattacker på tamdjur är mycket otrevliga och är orolig kan man öka tillsynen av sina djur. Men jag tycker inte man behöver vara rädd.
Om man ser vargen ska man höra av sig till Länsstyrelsen med så exakt plats som möjligt.
– Vi tar självklart gärna emot bilder också, säger Lasse Carlsson

Tidigare bilder på Snapphanevargen tagna av CE Carlssons viltkameror.

Tidigare bilder på Snapphanevargen tagna av CE Carlssons viltkameror.

Foto: CE Carlsson

Foto: CE Carlsson

Publicerad 02 February 2017 11:31

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen