Linda Ågren spenderar en hel del tid som sjöjungfru. Foto: Kenny Fransson

Linda Ågren spenderar en hel del tid som sjöjungfru. Foto: Kenny Fransson

Lindas stora passion:

Klär ut sig till sjöjungfru

"Jag tror att det kan ha börjat redan när jag föddes"

DEGEBERGA. Linda Ågren är nästan säker på att intresset för sjöjungfrur föddes redan 1989 när hon föddes. Då kom nämligen också filmen Ariel och kanske synkades någonting redan där.
– Jag tror att det kan ha börjat redan när jag föddes men när jag var fyra år åkte vi till Disneyland och på vårt hotell gick Ariel på repeat, sedan dess har mitt intresse för sjöjungfrur bara ökat för varje år. Numera är det inte bara ett intresse utan en livsstil. Jag lever med det här dagligen och detta är en stor del av mitt liv i det mesta jag gör, berättar Linda Ågren.
Hemma hos Linda finns allt från prydnadssaker, tavlor, bilder och statyer utformade som sjöjungfrur, samlingen växer för varje år och i samlingen finns dessutom ett antal fenor, anpassade för Lindas kropp, som hon använder att simma med men också för att gästa olika event och arrangemang.
– Det vackra och starka runt sjöjungfrun är något som gör att myten är otroligt fascinerande. Det är svårt att sätta fingret på om de är goda eller onda. Men jag ser dem som otroligt självständiga och när jag går in i rollen som sjöjungfru så blir jag också en helt annan person. Sjöjungfrun har en attraktionskraft som är svår att förklara.
Även om Linda till vardags jobbar som lärare så hinner hon med att gå in i rollen som sjöjungfru. En sminkning tar ungefär en halvtimme och i sin sjöjungfrukaraktär Athiraa limmar hon dessutom på fjäll på kroppen och i ansiktet för att se så verklig ut som möjligt.
– Sedan gör jag ju Ariel också och då går det lite snabbare. Arielkaraktären gör jag mycket på event och födelsedagskalas och i julas besökte jag och en Elsakaraktär sjukhuset i Kristianstad och barnavdelningarna där, vilket var uppskattat.
Sin första riktigt fena köpte Linda 2012 och sin första simfena köpte hon 2013. Simningen med fena genom fridyk är något hon gör för sin egen skull men hon hoppas också att det är något hon kan ha nytta av i sin roll som sjöjungfru.
– I USA är det här mycket större och det finns sjujungfrushower där man simmar och visar upp sig i stora akvarium, vilket hade varit väldigt roligt att få göra.
Men om det varit fysiskt möjligt, hade du önskat att du var en sjöjungfru fullt ut?
– Ja, det hade jag velat om det varit möjligt. Samtidigt så vill jag ändå tro att de finns. Vi har så mycket hav som är outforskat så det är ju inte omöjligt att det faktiskt finns, dock kanske inte i den utformningen som vi ser på bilder och i böcker.

Publicerad 27 January 2017 05:00