Polisens Facebooksida en viral succé

Inlägg riktat till småbarnsföräldrar har delats över 19 000 gånger

KÄVLINGE. ?När lokalpolisområde Kävlinge startade sin Facebooksida i mitten av december hoppades de på att få många följare. Men Peter Larsson, en av poliserna som driver sidan, kunde aldrig drömma om att något av hans inlägg skulle få över 60 000 likes.

Men detta är nu precis vad som har inträffat. Nyligen skrev Peter och hans kollega Simon ett inlägg i vilket de vädjar till alla småbarnsföräldrar att sluta hota sina barn med polis om de inte är snälla. Rädslan som byggs upp mot blåljuspersonal kan få ödesdigra konsekvenser den dag de själva behöver hjälp, hävdar poliserna.
”Skulle du springa fram till någon som ”kommer ta dig om du inte är snäll”?”, skriver de i inlägget där de målar upp bilden av två föräldrar som desperat försöker lugna sitt sockerstinna barn efter en shoppingtur och fika på det lokala köpcentret.
När konstaplarna? närmar sig familjen utbrister föräldrarna:
”Kolla, nu kommer polisen och tar dig om du inte är snäll. Er 3-åring stelnar till och ni låter konstaplarna passera medan barnet trycker sig mot er i hopp om att finna trygghet.”
Genom att uttala sådana hot förstörs barnens förtroende för polisen och minskar chansen att barnen skulle springa fram till poliser den dag de själva behöver hjälp, menar poliserna.
”Vi möter otroligt nog många barn som är livrädda för oss och det gör ont i ett polishjärta”.
I inlägget levererar Peter Larsson och hans kollega även ett alternativ till hur man kan agera när man som förälder möter polisen.
”Nästa gång ni ser oss på köpcentret eller på torget, kom fram till oss i stället och avdramatisera polisen för er 3-åring så han eller hon kommer till oss när situationen kräver det. Hjälp oss att hjälpa er... Ett hej och ett foto i polismössan kan rädda dagen.”
Inlägget blev ?snabbt en viral succé, något som Lokaltidningen.se var först med att uppmärksamma. Mindre än ett dygn efter att inlägget publicerades hade det delats över 10 000 gånger.
En dag senare hade det delats över 19 000 gånger och fått över 60 000 likes.
– Det är helt galet och jag är jättepositivt överraskad. Att inlägget skulle få en sådan spridning trodde jag aldrig, säger Peter Larsson och berättar att han och tre kollegor fick sitta på sin lediga tid och gå igenom och svara på kommentarer.
– Överlag har det varit väldigt positiva kommentarer.
Lokaltidningen var ?först med att skriva om lokalpolisområde Kävlinges satsning på en Facebooksida. Tanken med den är att ge medborgarna en större insikt i polisens arbete samt att ”avdramatisera uniformen” som Peter Larsson har uttryckt det i en tidigare intervju med Lokaltidningen.
– Vi ska fortsätta att blanda viktig samhällsinformation med humoristiska inlägg och fortsätter satsningen på att uppdatera sidan minst två gånger i veckan, säger han.

Publicerad 10 January 2017 05:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen