Höjd moms slår hårt mot besökare och biografer

"Vi tar större delen av smällen själva"

Av
Stina Pettersson

RONNEBY. Momsen på biobiljetter har höjts och då tvingas Centrumbiografen höja sina priser. Men den största smällen tar biografen själv.

Höjningen beror på att regeringen gör om filmpolitiken. För att finansiera den höjs momsen på biobiljetter från kulturmomsen på 6 procent till 25 procent. Det innebär att Centrumbiografen måste höja sina biljettpriser med fem till tio kronor.
– Vi tar större delen av smällen själva, säger Tomas Forsberg, som äger biografen tillsammans med Peter Johansson.

Marginalerna blir lägre och det bli tuffare ekonomiskt för biografen. Men inte så tufft att den ska behöva stänga. I stället hoppas de på fler besökare, vilket kan underlätta situationen. Biostaden i Karlskrona kommer inte att höja sina priser alls. Tomas Forsberg tror dock inte att det kommer att påverka Centrumbiografen som har legat på en lägre prisnivå tidigare.

Den nya höjningen gör att biografen kommer ikapp Karlskronas priser.
Centrumbiografen påverkas även genom att det blir dyrare att investera.

Det kan innebära att det blir färre satsningar.
– Jag har alltid varit optimistisk och kommer fortsätta vara det, men det är en stor nackdel, säger han.

Forsberg tycker att politikerna har tänkt helt fel. De har gjort det på eget initiativ utan att undersöka hur branschen fungerar. Han kan förstå att filmavtalet behövdes göras om eftersom det var gammalt, men han tycker att det skulle ha gjorts genom diskussioner och förhandlingar.

Forsberg förstår inte heller hur hans biografer i Ronneby och Karlshamn inte kan vara kultur. De är från 20- och 30-talet och mycket är bevarat från den tiden. Dessutom är film kultur.
– Min syn på det hela är att Stockholmspolitiker inte ska stoppa oss. Vi har haft en fantastisk framgång i Ronneby och Karlshamn och slagit besöksrekord i Ronneby 11 år i rad. Detta är ett tråkigt hinder men det kan vi ta oss förbi.

null

Publicerad 06 January 2017 06:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen