Bagaren ser inget slut på surdegstrenden

Av
John Nordh

John Nordh

LÖDDEKÖPINGE.? Surdegstrenden är här för att stanna. I alla fall om man får tro Lasse Wellhag på Bread & Cookies i Löddeköpinge. Mellan 80 till 90 procent av alla hans bröd och bullar är bakade med surdeg.

Han använder sig till allra största del av surdeg och ser ingen avmattning av trenden.
– Jag tror inte den kommer att mattas av heller. Att baka med surdeg är att gå tillbaka till rötterna. Så som man bakade förr i tiden, säger han.
Lasse Wellhag ?har arbetat som bagare i snart 40 år. Han började som lärling på ett bageri i Staffanstorp när han var 16 år.
– Jag trivdes så bra att jag stannade där i tolv år.
På vardagar börjar han jobba klockan tre på natten och på lördagar och söndagar är det klockan två som gäller. Men de obekväma arbetstiderna har han inget emot.
– Under tio år jobbade jag som säljare i bageribranschen och trodde det skulle vara jobbigt att komma tillbaka till bagaryrket. Men det har inte varit något bekymmer, säger han.
2014 startade ?Lasse Wellhag Bread & Cookies. För att lyckas som bagare eller konditor i dag är det viktigt att hitta sin nisch. Att driva ett ”mainstream” konditori, som han uttrycker det, funkar inte längre, tror han.
– Min nisch är att jag bara använder bra råvaror och bakar allt med smör. Det finns inget margarin i lokalen, säger han och fortsätter:
– Jag har också börjar sälja lite inredning. Folk sitter ner och fikar och ser att det hänger en prislapp på ljusstaken. Det gäller att tänka utanför boxen. Det hjälper min hustru mig med. Hon har fått mig att vidga vyerna lite.

PERSONLIGT

Namn: ?Lasse Wellhag.
Ålder: ?55 år.
Bor: ?I Löddeköpinge.
Familj:? Hustru och två barn.
På fritiden: ?”Jag jobbar med min hobby”.

Publicerad 03 January 2017 10:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen