Cecilia Englund jobbar för det mesta digitalt när hon skapar illustrationer. Foto: Privat

Cecilia Englund jobbar för det mesta digitalt när hon skapar illustrationer. Foto: Privat

Cecilia Englund ger liv åt hundar på äventyr

MALMÖ. Malmöbon och illustratören Cecilia Englund är aktuell med barnboken ”Tjabo & hans vänner på Döskalleberget”. Tillsammans med författaren Kenneth Pettersson har hon gjort ett hundäventyr med hög spänningsnivå.
– Det är viktigt att jag ger hundarna liv så att barnen känner spänningen och dramatiken i boken, säger hon.

Det här är den andra boken om Tjabo och hans vänner som Cecilia Englund gör bilderna till. Det hela började med att hon blev kontaktad av Kenneth Pettersson, som fått upp ögonen för henne via Illustratörcentrum.
– Det kändes helt surrealistiskt och betydde jättemycket för mig eftersom det är en gammal dröm för mig att få illustrera barnböcker. Arbetet går till så att jag får ett manus och sedan gör jag en disposition och bilder av det jag uppfattar som nyckelscener.

Böckerna om hunden Tjabo är inspirerade av Kenneth Petterssons egna hundar och utspelar sig också i verkliga miljöer. I ”Tjabo & hans vänner på Döskalleberget” rör de sig i Kenneth Petterssons uppväxttrakter i Globenområdet i Stockholm. När hundarna ska prova på att vara räddningshundar dras de in i ett rafflande äventyr med såväl ödledammar som dödskalleberg och blödande tassar.
– Det är ganska traumatiskt och mycket spänning i böckerna. Det handlar om vänskapen hundarna emellan – ”en för alla – alla för en” – som det står på framsidan av boken.

Är det något speciellt du tänker på när du illustrerar barnböcker?
– Barn har ett behov av att se det de läser i bilder. Det handlar om att hålla spänningen uppe och att skildra vad hundarna upplever och känner, de är väldigt mänskliga. Det är viktigt att jag ger hundarna liv så att barnen känner spänningen och dramatiken i boken.

När Cecilia Englund tecknar är också humorn ett viktigt inslag.
– Det är svårt att beskriva sin egen stil, men jag skulle vilja säga att jag jobbar mycket med ansikts- och kroppsuttryck och glimten i ögat. Det finns ofta en självdistans och ironi, det är sällan som jag ritar något som bara är gulligt.

Fotnot. För mer information om boken se hemsidan: www.kennethpettersson.se Cecilia Englunds bilder finns på www.behance.net (sök på hennes namn).

Personligt

Namn: Cecilia Englund.
Ålder: 34 år.
Bor: Solbacken.
Yrke: Digital designer på IKEA Communication, Art director och illustratör.
Familj: Man och två döttrar.
Intressen: Väldigt mycket barn och familj, träna, umgås med vänner, kultur och inredning.
Bakgrund: Har studerat i San Diego, Lunds konst- och designskola och Danmarks designskola.

Publicerad 01 January 2017 05:00