Från Gulfkriget till egen cykelaffär

Amins resa till Olofström

Av
Oskar Sandström

OLOFSTRÖM. Amin Palanis väg har inte varit spikrak. Från livet som kurdisk flykting i Iran via FN-jobb hamnade han så småningom i Olofström där han driver cykel & motorservice.
Amin Palani är kurd, född i Iran. När Ayatollah Khomenei tog makten och Iran-Irak-kriget började 1979-1980 så flydde han och familjen till Irak.
– Vi bodde i södra Irak, i ett tältläger. Där bodde vi i tio år. De behövde folk som ville jobba med elektricitet, vilket jag hade en talang för. Våra ID-kort slutade gälla klockan 15 varje dag, så då var vi tvungna att vara tillbaka i tältlägret. Annars fängelse i en månad. Jag var 15-16 år då 100 000 människor dog i området där vi bodde. Det fanns inga mänskliga rättigheter.

Efter Kuwaitkriget hittades Amin och hans familj av FN-styrkor som hjälpte dem. Amin började jobba för FN som tolk och hjälpte till med teckningar och bilder.
– På den tiden kunde jag sju-åtta språk, men det var länge sen. Jag har glömt mycket nu.
Läget stabiliserades och Amin jobbade i Bagdad där han hade en klädbutik och var delägare i en strumpfabrik.
– Jag trivdes bra och jobbade också med att skriva texter till ett demokratiskt parti. Men en dag kom det min chef från FN och berättade att det började bli oroligt och att jag borde tänka på framtiden. Jag kunde inte åka tillbaka till Iran, men jag tänkte aldrig på att fly till Europa.

I slutet av 2001, efter att lagt månader på att skaffa fram intyg, fylla i blanketter fick de lämna allt. Gränsvakterna konfiskerade de pengar de hade på sig innan resan gick mot Sverige och Blekinge, där Amin hade släkt som kommit ett par år tidigare. Amins bakgrund som tolk gjorde att han kunde lära sig svenska snabbare. Så småningom fick han en praktikplats på en cykelverkstad i Olofström.
– Jag ville ha praktik nånstans där jag fick prata mycket och lära mig bättre svenska.

Efter ungefär ett år fick han möjlighet att köpa en del av verksamheten, och så småningom tog han över hela rörelsen. Han har byggt ut och utvecklat affären och verkstaden, men har haft problem med skojare i byggbranschen. Men nu när allt är klart så har han fått stabilitet. Han och familjen bor numera i Bromölla.
– Familjen mår bra nu. Sonen drev flera pizzerior men jobbar nu med flyktingfrågor i Bromölla. Det jag önskar mest är att kurderna ska få tillbaka sitt land.

Publicerad 31 December 2016 05:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen