Foto: Petter Arvidson

Foto: Petter Arvidson

Polisen:

Därför gick vi ut med signalement

"Offret har ett mycket gott minne för detaljer"

MALMÖ. När polisen nyligen gick ut med signalement på den man som misstänks för att ha våldtagit en 14-årig flicka i stadsdelen Husie under sommaren, fick de genast kritik. Nu berättar de varför de valt att offentliggöra de känsliga uppgifterna.
– Vi har respekt för att folk tycker olika, men vårt högsta mål är att lösa ett brott och i detta fall är vi säkra på att signalementsuppgifterna stämmer, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson för den utredningsgrupp, som sedan en tid tillbaka arbetar med särskilt fokus på de överfallsvåldtäkter som ägt rum i Malmö sedan slutet av sommaren.
I signalementsbeskrivningen som man valde att offentliggöra tillsammans med en bild på en damcykel framgick att den man som är aktuell i det aktuella fallet, är mellan 19-26 år gammal och 165-170 cm lång. Mannen uppges även ha stora ögon med hängande ögonlock, stor näsa, ljusbrun hy och mörkt krulligt hår. Mannen uppges inte heller tala svenska.
– Den kritik som har riktats mot oss är med anledning av att det handlar om en mörkhyad man med svart hår, som inte talar svenska. Men det är det signalementet vi fått fram, säger Ewa-Gun Westford.
Att polisen är så säkra på att signalementsuppgifterna stämmer, beror till viss del på att offret besitter en särskild förmåga att minnas saker väldigt detaljerat.
– Vi är alla bra på olika saker och i detta fall besitter offret en dokumenterad förmåga, som gör att hon har ett mycket gott minne för detaljer, säger Ewa-Gun Westford, som tillägger att offentliggörandet även föregåtts av ett gediget utredningsarbete och noggranna kalkyleringar.
– Vi är ett femtontal poliser som har arbetat intensivt för att samla in så mycket fakta som möjligt. Vi har gått igenom mängder av tips, gjort falljämförelser och granskat gamla utredningar. På så vis har vi sakta vaskat fram dessa uppgifter. Vi brukar vara väldigt restriktiva med att gå ut med signalement för att inte skada utredningen och påverka andra vittnen, men i detta specifika fall har vi i samråd med åklagaren gjort bedömningen att det behövdes för att komma vidare och att det inte kommer skada utredningen.
Totalt utreder Malmöpolisen just nu åtta våldtäkter mot barn i Malmö det senaste året, men allt eftersom utredningsarbetet går framåt kan den siffran komma att höjas.
– Jag vill vara försiktig med att gå ut med exakta siffror. Vi tittar även på äldre utredningar som kan ha beröringspunkter med de senaste fallen och allt eftersom utredningen fortlöper kan siffran komma att öka.
Misstänker ni även att det kan komma att ske fler överfall?
– Vi befarar det utifrån de besked vi fått från vår gärningsmannaprofil grupp.  
LÄS MER: Cykel högintressant i våldtäktsutredning
LÄS MER: Polisens spår efter våldtäkterna
LÄS MER: Flera barn våldtagna - specialgrupp tillsätts
LÄS MER: 14-årig flicka våldtagen i buskage
 
 
 
 
 

Publicerad 15 December 2016 11:23