Efter en uppväxt med en förälder med alkholproblem jobbar Nathalie Nilsson nu för att drabbade barn ska hitta rätt hjälp. Oskar Elfving Söderström

Efter en uppväxt med en förälder med alkholproblem jobbar Nathalie Nilsson nu för att drabbade barn ska hitta rätt hjälp. Oskar Elfving Söderström

Växte upp med alkoholist – nu hjälper hon andra

Nathalie Nilsson är med i Trygga hjältar

Av
Oskar Elfving Söderström

TRELLEBORG. Genom en ökad närvaro på internet vill Trygga Barnen göra det lättare för barn i familjer med missbruksproblem att få hjälp. I Trelleborg finns Nathalie Nilsson som en av föreningens Trygga hjältar.

Ungefär vart femte barn i Sverige lever i ett hem med någon form av beroendeproblematik. För många av de drabbade kan det vara svårt att prata om.
Så var det även för Nathalie Nilsson som växte upp med en förälder med alkoholproblem.
– Det tog jättelång tid för mig att förstå det här med alkoholism för man tänker ju på den som ligger på parkbänken, men så är det ju inte, säger hon.

Nu vill hon hjälpa barn och ungdomar som lever i familjer med missbruksproblem att få rätt hjälp.
Genom föreningen Trygga barnens projekt finns hon nu tillgänglig som en av de ”Trygga Hjältar ” som barn och ungdomar ska kunna vända sig till.
– Man kanske är väldigt rädd och det är väldigt tabubelagt. Det vill vi hjälpa till att bryta, säger Nathalie Nilsson som är Trygg Hjälte i Trelleborg.

Tanken med projektet ”Trygga Hjältar” är att det ska finnas personer tillgängliga som barn och ungdomar som lever i familjer med missbruksproblem ska kunna vända sig till och förstå vilken hjälp som finns.
– Det finns hjälp att få men steget dit kan vara långt och vi vill vara den länk som fattas, säger Nathalie Nilsson.

En viktig del i arbetet är att finnas tillgängliga på platser där barn och ungdomar befinner sig och att de ska kunna söka kontakt när de känner att de behöver det.
– Vi vill utvecklas med ungdomarna och lyssna på vad de behöver, säger Nathalie Nilsson.
Därför har man valt att finnas tillgänglig på mail och via chattprogrammet Kik.
– Det ska inte vara någon telefontid mellan 10 och 11 utan man ska kunna skriva när som helst, säger Nathalie Nilsson.
En annan viktig del menar hon är att de flesta i projektet har egna erfarenheter av att växa upp i familjer med någon form av beroendeproblematik.
– Nästan alla av oss har egna erfarenheter och vet vilken hjälp vi hade velat ha.

Än så länge finns det 20 trygga hjältar i runt om i Sverige men man hoppas på att kunna utöka verksamheten.
– Vårt mål är att det ska finnas en trygg hjälte i alla kommuner, säger Nathalie Nilsson.
Oskar Elfving Söderström

Publicerad 18 November 2016 10:00