Så går Catja vidare efter svåra förlossningen

Vaknade upp med stomi efter nedsövnnigen

MÖRARP. ?Andra förlossningen slutade med svåra skador och en stomipåse på magen, något som gjorde Catja Karlbergs förstfödda dotter orolig för sin mamma. För att få dottern på andra tankar samlar de nu in pengar till barn som haft det tufft.

För drygt fyra år sedan kom Ella till världen genom ett akut kejsarsnitt.
I våras närmade sig förlossning av barn nummer två för Catja Karlberg. Barnmorskan och läkaren bedömde utan undersökning att Catja skulle klara av att föda vaginalt. Catja höll inte med.
– Jag kände att min kropp inte var byggd för att födas på det vanliga sättet, säger hon efter erfarenheterna av den första förlossningen.
När bebisens ?hjärtljud gick ner var tiden knapp och barnet fick tryckas ut samtidigt som mellangården klipptes, berättar Catja.
Lilla Anya såg dagens ljus. Samtidigt hade Catja spruckit. Att skadorna var värre än väntat insåg hon först när hon vaknade efter sju timmars nedsövning. Hon hade fått en allvarlig skada på tarmen och ringmusklerna var helt av. Hon hade en stomipåse på magen.
– En läkare sa att min skada var väldigt ovanlig med den omfattningen, säger Catja.
 

Catja ville föda med kejsarsnitt, men barnmorskan och läkaren bedömde utan undersökning att hon skulle klara av en vaginal förlossning.

Catja ville föda med kejsarsnitt, men barnmorskan och läkaren bedömde utan undersökning att hon skulle klara av en vaginal förlossning.

"Mitt liv är inte som det var innan"

Den svåra förlossningen i mars i år gör sig ständigt påmind för Catja Karlberg. Hon har svårt att stå upp längre perioder,  och ska hon ut och promenera får hon ta många pauser eftersom det gör så ont. På morgonen måste hon sitta upp i sängen i uppemot en timme på grund av stomipåsen och att leka med barnen är svårt.
– Mitt liv är inte som det var innan, säger hon.
Hon har kämpat med att få ersättning för sina skador, och har anmält händelsen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Hon tycker inte att förlossningen gick till på rätt sätt.
– Jag är hundraprocent säker på att jag hade kunnat få bättre vård. Annars hade jag inte stridit vidare, menar hon.
Lilla Anya vägde över fyra kilo när hon kom ut, något som komplicerade saken. Men skadorna hade undvikits om hon hade blivit förlöst med kejsarsnitt, menar hon, men såväl barnmorskan som läkaren bedömde att Catja kunde klara en vaginal förlossning utan undersökning. Hon blev sjukskriven den första tiden, men inte ända fram tills nu. Nu går hon på mammadagar.
– Det är inte pengarna jag tänker på, utan framtidens kvinnor. Det är därför jag orkar kämpa vidare, säger hon. 
Att se sin mamma ?på det viset gjorde den äldsta dottern Ella, i dag fyra år, skärrad.
– När hon såg mig första gången på förlossningen blev hon väldigt rädd. Hon och jag har alltid haft en jättenära relation, men när hon såg mig då skakade hon så mycket och vågade inte komma nära mig. Hon såg alla sladdar, hur jag såg ut och jag sa att ”snälla, snälla kom och krama mamma”. Jag ville bara säga att det var okej, men hon skrek. Hon ville inte, berättar Catja.
Det tog tid innan lilla Ella hämtade sig igen.

Ella har kommit närmare sin mamma efter förlossnnigen. Insamlingen till barn som har haft det tufft av olika anledningar har bidragit till det.

Ella har kommit närmare sin mamma efter förlossnnigen. Insamlingen till barn som har haft det tufft av olika anledningar har bidragit till det.

"Ellas hjältar"

Som ett sätt att ?gå vidare och få äldsta dottern på andra tankar, startade Catja, som bor i Mörarp, gruppen ”Ellas hjältar” på Facebook.
Genom gruppen samlar de nu in pengar till barn som haft det svårt i livet. Det kan handla om barn som drabbats av svåra sjukdomar, eller hamnat i utanförskap på grund av mobbing. ”Ellas hjältar” hjälper dem att uppfylla några av sina drömmar. Catja letar själv upp dem på nätet. På så vis känner hon att det är lättare att få kunskap om vilka barn som kan behöva extra hjälp. I skrivande stund har de hjälpt sju barn, och gensvaret på Facebook har varit stort.
– Det handlar om våra små hjältar, som kanske har varit jättesjuka och kämpat sig igenom svåra saker men är positiva och starka. Det kan betyda väldigt mycket för ett litet barn att även utomstående finns där för dem, säger Catja.

I slutet på förra veckan anmälde en privatperson av okänd anledning gruppen vilket innebär att Catja fram till den 27 november inte kan administrera gruppen. Istället gör hennes sambo det och insamlingen fortsätter som tidigare.
Initiativet har betytt mycket för relationen med Ella.
– Nu har hon kommit nära mig kärleksmässigt igen. Det är först nu jag kan känna den atmosfären igen, säger Catja.

Publicerad 17 November 2016 08:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen