Vill få invånarna att öppna sina hem för nyanlända

Stor bostadsbrist för flyktingar i den välmående kommunen

Av
Livia Bergvall

INTEGRATION. Det finns gott om villor i Staffanstorp men ont om hyresrätter. Kommunens integrationssamordnare har därför startat ett projekt som handlar om att Staffanstorpsbor kan öppna upp sina hem till nyanlända familjer.
Karin Magnusson och Tyler Gniewotta har arbetat som integrationssamordnare på Staffanstorps kommun sedan maj månad. En av de största utmaningarna de haft hittills är att hitta bostäder till nyanlända som kommer till kommunen. De har därför startat upp projektet ”Vi har plats”, som bygger på att alla kan öppna upp sina hem för att lösa bostadsbristen.
– Vi har olika strategier för att hitta bostäder. En av dem är att vända oss till privatpersoner. Vi tror att det kan finnas en del personer som vill hyra ut hela eller delar av sin bostad till nyanlända familjer, berättar Karin Magnusson.
I Staffanstorp finns det enligt Tyler Gniewotta gott om villor men ont om hyresrätter, vilket är en av anledningarna till att de startat projektet.
– Det finns många villor som kan ha utrymme att hyra ut. Det kan exempelvis vara någon som har en källare som står tom eller en gäststuga.
Under 2016 kommer kommunen att ta emot 99 nyanlända personer. Än så länge har 17 av dessa anlänt och de har fått bostäder.
– Vi har en dialog med Arbetsförmedlingen. De nyanlända kommer när vi har bostäder, så de kommer inte som en överraskning, säger Karin Magnusson.
Hur tror ni att projektet om att öppna upp sina hem kommer att tas emot av kommuninvånarna?
– Vi har märkt att det finns ett stort intresse för att engagera sig i mottagande i kommunen. Det har vi bland annat märkt genom att många är intresserade av att fungera som ”vänperson/familj”, ett projekt där kommunen sammanför etablerade Staffanstorpsbor med nyanlända, säger Karin Magnusson.
Integrationssamordnarnas arbete består även till stor del av att skapa mötesplatser, vilket det här projektet också blir en del av.
– Det här blir ett sätt att möta de som bor i kommunen. Man kanske delar bostad eller åtminstone kommer i kontakt med kommuninvånare genom boendet, säger Karin Magnusson.
Tyler fyller i:
– Det svåraste med integrationen är att komma i kontakt med kommuninvånarna. Det är det alla vill, träffa folk som bor här och i och med det här projektet är det möjligt från dag ett.
För den som vill öppna upp sitt hem för nyanlända är det vanliga regler för att hyra ut en hyresrätt som gäller.
 – Det som är speciellt är att kommunen är involverad i den första kontakten, annars är det som ett vanligt hyresavtal där man kan ta ut hyra, säger Tyler Gniewotta.
Även om förhoppningen är att många ska vilja öppna upp sina hem är man på kommunen medveten om att det inte kommer att räcka för att lösa bostadsbristen.
– Vi kommer inte att lösa hela bostadsbristen genom det här, men vi kommer förhoppningsvis att hitta några nya boenden, säger Tyler Gniewotta.
Utöver projektet ”Vi har plats” använder sig kommunen av flera olika strategier för att skapa bostäder.
 – Det baseras på olika delar, bland annat på kontakt med privata hyresvärdar. Det handlar mycket om att utnyttja de bostäder som redan finns och om att bygga om befintliga bostäder, säger Karin Magnusson.

Vi har plats

Ett projekt som handlar om att invånarna ska kunna öppna upp sina hem för nyanlända.
För anmälan av intresse kontakta: tyler.gniewotta@staffanstorp.se

 

Publicerad 18 July 2016 06:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen