Sven tar hellre elcykeln än bilen

Av
Carolina Svensson

BILLESHOLM. Försäljningen av elcyklar i Sverige har ökat kraftigt de senaste åren. På Jönssons cykelaffär i Billesholm har man dessutom designat sin egen elcykel.
Enligt paraplyorganisationen Svensk Cykling har försäljningen av elcyklar ökat med 70 procent det senaste året, något som Sven Jönsson har märkt av
– Elcykeln kommer mer och mer och jag tror det handlar om ett miljötänk.

Sven Jönsson har sedan tidigare designat egna cyklar till försäljning. För tolv år sedan började butiken dessutom köpa in delar och bygga sina egna elcyklar. Men det tog för lång tid och efter hand var det lättare att sälja de som var färdigmonterade från fabriken.

Men efter elcykelns genomslag i Sverige väcktes idén igen. Nu har Sven Jönsson designat ytterligare en cykel, en elcykel, med en tystare motor.
– Många gör sig av med sina andrabil och vill röra sig med. Man kommer fram snabbare och slipper leta parkering, säger Sven Jönsson.
Vem är det som köper elcyklar?
– Alla från 45 år och uppåt. Men det kryper ner i åldrarna. Föräldrar köper till sina barn så att de själva kan cykla till träningen eller skolan, säger han.

Ett argument som Sven Jönsson gärna lyfter fram är att man slipper bli svettig.
– En del kanske inte vill cykla till jobbet för att de blir svettiga och inte har någonstans att duscha. Men det slipper man med en elcykel. Om man vill träna på vägen hem stänger man bara av motorn och den fungerar som en vanlig cykel.

Allt började när Sven som 14-åring hittade en billig cykel på loppis När han renoverat den hade han plötsligt två cyklar. När han sedan la ut en annons om att sälja en av dem fick han över 300 svar. Det var så Sveriges största cykelaffär i Billesholm startade.
Det har alltid gått att sälja cyklar. Trots att många lågprismärken har slagit ut de mindre butikerna har Sven Jönsson aldrig kastat sig framför cykeln utan hållit fast i styret vid att göra cyklarna så bra som möjligt.
– Vi renoverar många begagnade cyklar. Det är miljömässigt bra för det bygger inte på sopberget, säger Sven Jönsson.


Publicerad 07 June 2016 10:33