Nostalgitripp:

Färjan till Dragör kan bli verklighet igen

Dragörs kommun planerar cykelfärja till Limhamn

Av
Markus Celander

LIMHAMN/DRAGÖR. Dragör kommun planerar en cykelfärja mellan Dragör och Limhamn.
–Vi vill gärna se fler svenskar hos oss, och gärna då cyklandes, säger Dragörs borgmästare, Eik Dahl Bidstrup.

Det hela började när Dragör kommun erbjöds en äldre färja, berättar Eik Dahl Bidstrup.
– Vi pratade om hur stor betydelse den gamla färjeförbindelsen hade för oss och för vår turism, men också om vad som skulle gjorts annorlunda om en färja existerade i dag. Svaret blev att satsa på cyklande och gående gäster.

Det finns starka privata investerare som lovat ställa upp, berättar Eik Dahl Bidstrup, och tanken är att sätta i gång nästa sommar.
–Vi anser att ett sådant här projekt ska drivas av privata krafter, och att det ska vara ett kommersiellt företagande. Vi hoppas kunna testa konceptet redan under årets hamnfestival i Limhamn, och se hur efterfrågan ser ut där.
–Vår förhoppning är att det ska bli en permanent färja, och potentialen för en sådan här cykelfärja borde finnas där från maj till september.
I Limhamn pratas gärna om Dragör som ”tvillingorten”. Sak samma i Dragör, enligt Eik Dahl Bidstrup.
–Absolut. När jag besöker Limhamn är det som att hålla upp en spegel framför Dragör. Vi tror att vi genom cykelfärjan kan få ut mycket på att återuppliva navelsträngen till vår gamla systerby Limhamn. Vi har många gemensamma möjligheter och utmaningar, och vi delar en lång historia.
Färjeförbindelsen mellan Dragör och Limhamn upphörde 1999. Plötsligt förlorade handlarna i Dragör en massa storkonsumerande svenskar. Men idag är det full fart i byn, enligt Eik Dahl Bidstrup.
–Det kommer hit fler norrmän och tyskar än svenskar numera. Annars är de flesta av våra gäster danskar.

Eik Dahl Bidstrup, borgmästare i Dragör. Foto: Pressbild

Eik Dahl Bidstrup, borgmästare i Dragör. Foto: Pressbild

Publicerad 21 May 2016 11:00