Robert Loeffel är presschef för polisen i region syd. Nu samarbetar Växjöpolisen me en nationell samordnare

Robert Loeffel är presschef för polisen i region syd. Nu samarbetar Växjöpolisen me en nationell samordnare

Utländsk liga kan ligga bakom geléhallonkuppen

"Barnen måste ha haft hjälp av vuxna"

Av
Anders Bergquist

Anders G Bergquist

VÄXJÖ. Brottet där en åldrig Växjökvinna köpte geléhjärtan av barn och blev bedragen på 50000 kronor är unikt i Sverige. Även internationella myndigheter kan kopplas in, eftersom tillvägagångssättet inte är känt tidigare.
Lokaltidningen har talat med Håkan Carlsson som är chef för den så kallade Circagruppen vid polisen i västra Götaland. De är nationella samordnare för alla åldringsbrott.
– När vi fick höra talas om barnen som använt gelégodis och en kortläsare kontaktade vi direkt Växjöpolisen. Vi har aldrig tidigare hört att barn har använts vid den här typen av bedrägerier och det är mycket bekymmersamt, säger Håkan Carlsson.
Han berättar att det tidigare vid några tillfällen har inträffat att gamla personer lurats av kortläsare i sina hem, men aldrig tidigare med barn.
–Vi är som en kunskapsbank för den svenska polisen, vi samlar in den information som finns och sprider den runt i landet, säger Håkan Carlsson.
Robert Loeffel är presstalesman för polisens region syd och han berättar att man har misstankar att det är en utländsk liga som ligger bakom.
– Det här är ju säkert inget som de här barnen kommit på själv. Barnen måste ha haft hjälp av vuxna. Vi arbetar för fullt med ärendet och har begärt ut övervakningsfilmer från de affärer där kvinnans bankkort använts, säger Robert Loeffel.
Håkan Carlsson på Circagruppen håller med om att det här inte är något som barnen kommit på.
– Inte en chans, det här är ett förslaget brott som sannolikt krävt en del teknisk kunskap. Det finns vuxna som styr det här och vi ska dra vårt strå till stacken för att inte fler ska drabbas.
Circagruppen har funnits sedan 2009 och har hand om de flesta ärenden som rör åldringsbrott i Sverige. Antingen har de själv ärendena, eller så ger de utredningsstöd.
Gruppen har fått ett mycket stort antal fällande domar sedan de grundades.
Det är sammanlagt 1381 ärenden som lett till att 195 personer dömts till sammanlagt 342 års fängelse.
Av de som dömts kommer 13 procent från Sverige, resten är utländska medborgare.

LÄS MER: Barn sålde geléhjärtan – åldrings konto tömdes

Publicerad 20 May 2016 13:19