Titti Qvarnström är Nordens första kvinnliga köksmästare som fått en Michelinstjärna. Till vardags huserar hon i köket på Bloom in the Park i Malmö men i helgen lagar hon bland annat gourmetmat av matsvinn på den skånska matfestivalen i Brösarp. Foto: Pauline Bengtsson

Titti Qvarnström är Nordens första kvinnliga köksmästare som fått en Michelinstjärna. Till vardags huserar hon i köket på Bloom in the Park i Malmö men i helgen lagar hon bland annat gourmetmat av matsvinn på den skånska matfestivalen i Brösarp. Foto: Pauline Bengtsson

Titti Qvarnström förvandlar matsvinn till gourmetmat

Dags för årets skånska matfestival i Brösarp

Av
Pauline Bengtsson

BRÖSARP/MALMÖ. För tredje gången dukar Livsmedelsakademin och Smaka på Skåne upp till en skånsk matfestival. Ett ställe att mötas - både för branschen och för matintresserade.
Nästan hälften av all mat som produceras slängs på vägen från odling till konsumentens bord. Matsvinnsproblematiken är därför i fokus på årets skånska matfestival.
Köksmästaren Titti Qvarnström på Bloom in the Park, är en av festivalens välrenommerade kockar som håller i just ett matsvinns cook-a-long under festivalens tredje och sista dag.
Vi träffas på Michelinkrogen i Pildammsparken i Malmö några timmar innan öppning.
Minimerar matsvinnet
Titti Qvarnström är i full gång med att förbereda inför kvällens meny. En meny som gästen inte kan påverka genom olika valmöjligheter.
– Jag tar hänsyn till hur många gäster som är inbokade. I kväll är det 40 personer och när de kommer får de veta vad som står på kvällens meny, berättar Titti Qvarnström.
Ett upplägg som minimerar matsvinn på ett ganska så enkelt sätt. Något som inte fungerar på en vanlig lunchrestaurang där det handlar om att ge gästen valmöjligheter.
– Så ser restaurangvärlden ut. Det lagas ett visst antal rätter dagligen och ingen vet hur många som kommer att äta just gösen eller kotletten och därför lagar man kanske 40 portioner av varje rätt. Det kostar mindre att slänga hälften av matportionerna eftersom råvarorna är det billigaste i branschen. Det dyraste är personalen, säger Titti Qvarnström.
Hoppas på grönsaker
Vilka råvaror som ska tillagas under söndagens cook-a-long vet hon inte.
– Det blir en överraskning. Jag hoppas på grönsaker som är på toppen av sin levnadsprocess, men det är inte jag som gör urvalet.
Förutom matsvinn står kaffe, fika,  grönt, köksträdgården och morgondagens möjligheter i fokus förutom det självklara temat Skånska smaker.
"Styckar en gris" 
Ystadkocken Daniel Müllern, kommer att laga lokala läckerheter över öppen eld och Eleonore Bendel-Zahn och Karoline  Jönsson från Vegorätt gör växtbaserade milkshakes och vegetariska smörgåspålägg.
För den som är mer intresserad av hur man styckar en kalkon finns proffsen från Ingelsta kalkon på plats liksom Magnus Henningsson från Österlen kött och vilt som styckar en gris.
 
 
 

Titti Qvarnström i köket på Bloom in the park. Foto: Pauline Bengtsson

Titti Qvarnström i köket på Bloom in the park. Foto: Pauline Bengtsson

Skånes matfestival

Var: Brösarp.

När: 20-22 maj.

Entré: 100 kronor. Barn under 12 år gratis.

Festivalpaket: Entré och smakkort 150 kronor.

Publicerad 17 May 2016 11:44