Burgarbröder. Martin Lecke och Pierre Orsander är på bettet när det gäller burgare. Foto: Pressbild

Burgarbröder. Martin Lecke och Pierre Orsander är på bettet när det gäller burgare. Foto: Pressbild

Saken är biff – burgardagen närmar sig

MALMÖ. Högtidsdagen för alla som älskar kött med bröd – internationella burgardagen – närmar sig. Det är de två Malmöborna Martin Lecke och Pierre Orsander som tagit traditionen till Sverige. Rabatter, tävlingar och träffar för hamburgarälskare är några av sätten som den firas på den 28 maj.

Martin Lecke och Pierre Orsander driver sajten alltomburgare.se och det var ifjol som de bestämde sig för att lansera burgardagen i Sverige. Gensvaret lät inte vänta på sig: evenemanget fick 16 000 följare på Facebook och det uppmärksammades av flera stora hamburgarkedjor.
I år har man samlat all information om dagen på sajten burgardagen.se.
– Nytt för i år är att vi ska arrangera burger meet ups i Malmö och Stockholm. Då ska burgarfolk träffas på burgarställen och snacka burgare. Vi vill inte göra något stort kommersiellt jippo av det, utan det ska mer vara en kul grej, säger Västra hamnenbon Pierre Orsander.

Vad är populärt i hamburgarvärlden just nu?
– Det är väldigt experimentellt. Sushiburgare är ett exempel på det. Amerikanska klassiker som butter burger kommer också tillbaka. Det är hamburgare med gul lök och två stora skedar smör i brödet, säger Pierre Orsander och fortsätter:
– I Stockholm är det enormt trendigt med hamburgarställen och även i Skåne kommer det mer och mer. Ett problem här i Malmö är att det är svårt att hitta lokaler att öppna nya ställen i. En annan sak är att det finns ett enormt intresse för food trucks.

Vilken är den vildaste hamburgaren som ni gjort?
– Donut burger, till den använder man sockrade donuts istället för bröd, säger Martin Lecke.

Martin Lecke och Pierre Orsander har också långtgående planer för hur de ska odla sitt hamburgarintresse i ännu fler kanaler framöver. Bland annat planerar de att göra en dokumentärfilm om svensk hamburgarhistoria.

Fotnot. Recept på hamburgarna som nämns finns på alltomburgare.se

Publicerad 11 May 2016 06:00