Vandraren Viktor Jinnevång från Norrköping är på väg till Spanien – till fots.

Vandraren Viktor Jinnevång från Norrköping är på väg till Spanien – till fots.

Makalösa resan:

Viktor går 300 mil till Spanien

”Jag har bytt lägenheten mot en ryggsäck”

PÅ VANDRING. 26-åriga Viktor Jinnevång hade det själv tufft som ung. Nu vill han hjälpa andra genom en flera hundra mil lång vandring genom Europa.

Resan på drygt 300 mil ska göras till fots. Syftet med Viktor Jinnevångs vandring är att samla in pengar till den ideella organisationen Here 4U som bland annat jobbar för ungas trygghet i skolan och i samhället. Viktor har själv haft en trasslig uppväxt, berättar han, men idag lever han ett ordnat liv. Nu vill han ge något tillbaka till de unga.
– Jag har bytt lägenheten mot en ryggsäck, det är ett enklare liv. Inte så att jag inte trivs med mitt vanliga liv, men friheten är viktig för mig.

Han går så länge han orkar och har lust varje dag och slår läger på någon trevlig plats. Sovsäck, hängmatta, en tarp som tak, lite proviant och ett minimalt klädombyte finns i ryggsäcken.
När vi mötte Viktor i förra veckan hade han på tre dagar tagit sig från Norrköping till Rinnasjön några kilometer utanför Väderstad och spenderat en natt i hängmattan där.
– Det är väldigt långt Spanien, men jag ser det inte så. Jag tar en etapp i taget. Nu ser jag mycket fram emot att få lite mat här borta, det har jag blivit lovad, ler han och nickar i riktning mot Sättra på sin väg vidare mot Ödeshög.
För både mat, husrum och promenadsällskap blir han erbjuden längs vägen, berättar han.
– Folk är väldigt öppna och generösa, det är fantastiskt!

Viktor har vandrat långa sträckor förut, bland annat 85 mil på pilgrimsleden Camino de Santiago. Men aldrig så här långt. Målet är Finisterra i nordvästra Spanien.
– Jag ser mest fram emot att träffa en massa människor och se nya platser. Men även slutmålet Finisterra, jag älskar den platsen.

Och vad ser du som den största utmaningen?

– Att fortsätta även när det är tungt. Och att inte bränna ut kroppen.
När han räknar med att vara framme vill han inte specificera, det är inte det viktiga, inte heller exakt vilken väg han kommer att ta genom Europa.

Viktor Jinnevång befinner sig just nu i Gislavedstrakten på sin väg söderut.

Viktor Jinnevång befinner sig just nu i Gislavedstrakten på sin väg söderut.

Följ Viktors vandring

Viktors vandring kan man följa på everystepcounts.se, på Facebook och Instagram (Every step counts 2016).
Här kan man även skänka pengar till Here 4U.

Publicerad 09 May 2016 08:51