Fick borrelia som liten – har varit sjuk i över 30 år

Feber, värk och yrsel avlöser varandra

YSTAD. I stort sett hela sitt liv har Monika Holm känt att allt inte står rätt till i hennes kropp. Feber, värk och yrsel har i perioder avlöst varandra. Först i 40-årsåldern diagnostiserades hon med borrelia och flera andra fästingburna sjukdomar. Efter lång kamp har hon nu fått hjälp utomlands.
– Att man kunde bli så sjuk av borrelia trodde jag aldrig.
När Monika blev smittad är fortfarande oklart, men enligt hennes läkare på specialistmottagningen i Tyskland där hon till slut fick hjälp, har hon burit på smittan länge. Förmodligen mer än 30 år.
– Jag vet inte när jag blivit smittad. Förmodligen under tidig barndom och sedan kan jag ha blivit biten flera gånger genom åren, vilket spätt på smittan,  säger Monika Holm, i dag 49 år.
Monika minns sin tonår som en tid av kronisk trötthet och långa sjukdomsperioder.
– Jag var inlagd på sjukhus flera gånger för utredningar, men utan resultat. Läkarna kunde inte komma på vad som var fel, men jag var tröttare än de flesta andra, berättar hon.
Symtomen lärde hon sig leva med och under många år tänkte hon inte på dem, men så en dag 2011, förändrades allt.
– Jag hade varit i Stockholm och satt på Arlanda när jag plötsligt drabbades av en häftig yrsel och föll ihop. Det gick över på någon minut, men följdes sedan av feber, ont i nacken och andningsproblem.
Läkarna misstänkte Kristallsjuka.
Under månaderna som följde uppstod fler och fler symptom och till slut var Monika så dålig att hon inte längre kunde klara sig själv.
– Jag var tvungen att flytta hem till min mamma då jag led av ständig yrsel, trötthet, känselbortfall och hjärndimma. Jag kunde inte längre gå utan var tvungen att bli buren. Jag började även tappa hår och gick ner oerhört i vikt, berättar hon.
Tester togs, men läkarna i Sverige stod handfallna.
– Enligt den svenska sjukvården tydde inte testerna på borrelia även om symptomen visade på det. Det var då jag kom i kontakt med Borrelia och TBE-föreningen, som rekommenderade mig att söka vård utomlands.
2012 kom Monika i kontakt med en läkare i Tyskland som tog prover och ställde diagnosen borrelia. Provsvaren visade även att hon bar på flera andra fästingburna sjukdomar. Efter olika örtkurer och slutligen en långtidskur med intravenös antibiotika började Monika långsamt bli bättre.
– Jag mår i dag betydligt bättre och har kunnat flytta hem till mig själv igen. Hur väl behandlingen slår ut är väldigt individuellt, men jag har förhoppningar om att bli helt bra, säger hon.
LÄS MER: Allt fler drabbas av fästingburna sjukdomar

Publicerad 05 April 2016 10:27

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen