Foto: Skärmdump Facebook.

Foto: Skärmdump Facebook.

Medborgargarde patrullerar Trelleborgs gator

Expo: Nätaktivister har tagit steget ut på gatan

TRELLEBORG. I kölvattnet av höstens flyktingvåg har självutnämnda medborgargarden dykt upp på flera håll. Den största och kanske mest kända grupperingen, ultranationalistiska Soldiers Of Odin, har nu etablerat sig i Sverige. I helgen sågs de patrullera gatorna i Stockholm, Trelleborg och Jönköping.
– Det är de tre städer som varit först ut, men vi finns på fler ställen. I Skåne har vi även grupper i Malmö, Helsingborg, Kristianstad och Hässleholm och jag vet att det även finns förfrågningar om Landskrona, säger Mikael Johansson som är talesman för Soldiers Of Odin i Sverige.
Under helgens patrullering gick det enligt gruppen lugnt till i både Trelleborg och Jönköping. I Stockholm väckte de däremot stort intresse hos polisen.
– Det är nu bevisat att polisen har enorma resurser när de vill. Oss stoppade de vid tre tillfällen under natten, medan de inte brydde sig ett dugg om andra gäng. Det var onödigt. Vi är inte ute efter att bråka, snarare tvärtom. Vår uppgift är att göra gatorna säkrare.
Enligt Soldiers of Odins (SOO) egen beskrivning är nätverkets uppgift att skydda äldre, kvinnor, ungdomar och barn från det ökade hotet som de hävdar att invandringen utgör.
– Vi har ledsnat på situationen. Det är inte längre tryggt att gå hem från krogen, eller att gå och bada på badhus och polisen saknar uppenbart de resurser som krävs, säger Mikael Johansson
SOO startades under hösten i finska Kemi som en fosterländsk rörelse för ett vitt Finland. Föreningen har sedan spridits viralt till flera länder, däribland våra grannländer Danmark, Norge och Estland.
De senaste veckorna har supportgrupper för flera svenska städer dykt upp i Facebookflödet, vilket enligt den antirasistiska stiftelsen Expo, tyder på att de håller på att mobilisera även här.
– Det är via Facebook som gruppen sprids och vi ser att allt fler går med i olika supportgrupper. Det är dock endast på ett fåtal ställen som personer valt att gå ut och patrullera. Vi känner till ett par stycken, däribland Trelleborg, säger Expos redaktör Mikael Färnbo.
Lokaltidningen har under de senaste veckorna kartlagt flera olika Facebookgrupper i Skåne där man uppmanar till medborgargarden av olika slag, en trend som enligt stiftelsen Expo är på uppgång.
– Vi har under en tid sett en upptrappad debatt på nätet och nu har FB-aktivisterna tagit steget ut på gatan, säger Mikael Färnbo, som bland annat drar paralleller till de många attacker mot asylboenden som skett på sistone och även till Folkets demonstration som hölls i Stockholm för en tid sedan.
– Det vi ser nu är en tydlig avspegling av det som hela tiden sker på nätet, där SD och extremhögern agerar sida vid sida. I Soldiers Of Odin finns flera personer med högerextrema kopplingar, säger han.
SOO själva är dock noga med att poängtera att inga former av nazism eller rasism är välkomna i föreningen.
– Vi är nationalister, men om någon av våra medlemmar skulle yttra rasistiska eller nazistiska åsikter i samband med sin verksamhet hos oss skulle de bli uteslutna direkt. De är däremot fria att tycka vad de vill som privatpersoner, säger Mikael Johansson.
I skrivande stund har den svenska supportgruppen för Soldiers Of Odin 3 455 medlemmar på Facebook.
LÄS MER: Säpo: Oroväckande med medborgargarde
Vad tycker du om medborgargarden? Kommentera nedan!

Publicerad 16 March 2016 12:02