Malmöbon Sofie Gudmundsson har än så länge varit lite av en favorit hos Mästerkockjuryn. Programmet sänds i Tv4 på onsdagar klockan 20.

Malmöbon Sofie Gudmundsson har än så länge varit lite av en favorit hos Mästerkockjuryn. Programmet sänds i Tv4 på onsdagar klockan 20.

Malmö kan få en tredje mästerkock

Av
Ida Eriksson

MALMÖ. Två Malmökvinnor har tidigare korats till Sveriges Mästerkock. Nu kan det bli en tredje. 25-åriga Sofie Gudmundsson har öppnat starkt i årets säsong av matlagningsprogrammet.
Med en sockersaltad torskrygg fick Sofie Gudmundsson juryn att ösa beröm över henne på auditionen. När hon sedan stod klar som en av 12 finalister gjorde hon ingen besviken i första veckofinalen, där hennes kyckling blev utsedd till en av de fyra bästa.
Sofie Gudmundssons matlagningsintresse började hemma i tv-soffan på familjens gård på Österlen. Det var inte tecknat eller ”Bolibompa” som fick henne att slåss om tv:n. Nej, det var Jesper Aspegren och ”Mitt i maten”.
–Det är från tv-program som jag har lärt mig det mesta om matlagning. Jag har tittat, tagit in och sedan försökt göra likadant, säger hon.
När hon nu själv står i tv-rutan och lagar mat är det på ett annat sätt än vad hennes familj och vänner kanske är vana vid.
–De som har ätit hos mig tycker nog inte att det jag lagar i tv känns så bekant. I tävlingen lagar jag mer avancerat och provar hela tiden nya grejor. Hemma hos mig är det mer kylskåpsrensning av det hela, jag tar vad jag har och gör något av det. Men ofta när jag lagar mat är det många olika moment. Det ska vara spännande. Tre olika grönsakstillbehör, istället för ett, till exempel.

Att laga mat i tävlingsform, under tidspress och med massor av kameror runt sig är inget som får Sofie Gudmundsson att tappa fattningen. Hon går in i sin egen ”bubbla”.
–Jag går in i mig själv och blir väldigt fokuserad på vad jag gör, inte det runt om. Det är alldeles innan vi går in i studion som nervositeten är som värst. Och adrenalinruschen när tiden tickar ut, då maten är klar och ska bedömas.

Sofie Gudmundsson är tveksam till om hon skulle kunna jobba som kock på heltid.
– I så fall skulle jag vilja bli bäst, tävla i Årets kock och en sådan satsning är inte bara ett jobb utan snarare en livsstil.

Nu jobbar hon som projektledare på ett konsulttjänstföretag. Hon hoppas att den nystartade webbsidan ”Sofies bord”, där hon bjuder på inspiration och recept, ska kunna ta större del av hennes liv efter medverkan i Sveriges Mästerkock.
–Sofies bord är också en pop up-restaurang. Den kan vara hemma vid köksbordet, eller på ett sädesfält. Och jag vill att alla som lämnar mitt bord ska ha blivit överraskade, säger Sofie Gudmundsson.

Personligt

Namn: Sofie Gudmundsson.
Ålder: 25 år.
Bor: Vid Folkets park.
Familj: Sambon Simon, föräldrar och två syskon.
Yrke: Projektledare på Altitude Meetings.
Någon jag gärna skulle vilja bjuda på middag, död eller levande: ”Min mormor. Hon gick bort när jag var fyra år. Det är ju hon som har lärt mamma laga mat och jag har lärt mig av henne. En levande person som jag gärna skulle bjuda är Jonas Dahlbom. Han är en väldigt spännande och inspirerande kock”.

Publicerad 04 February 2016 05:00