Foto: Martin Wingren

Foto: Martin Wingren

Hon fångar hästar världen över med sin kamera

Vi träffar Marielle Andersson Gueye

HÖGANÄS. ?Hon har fotograferat hästar i allt från OS till projekt där hästar används i terapisyfte i Västindien. Marielle Andersson Gueye har sin bas i Höganäs men reser världen över.
Det började med att Marielle Andersson Gueye åkte ner till Tyskland för att arbeta med att sköta om hästar i början av 90-talet. Men slutade med att hon fann en oväntad karriär som hästfotograf med egna företaget Andersson Fotodesign med kontor nere i hamnen i Höganäs där hon sitter och redigerar sina bilder.
– Jag började som assistent åt en hästfotograf, fick bära kameraväskor och sånt. Efterhand lärde jag mig att fotografera och blev sedan anställd som fotograf.
I Tyskland blev ?hon kvar och bildade familj. Hennes yrke har tagit henne till OS i Atlanta 1996 där hon fotograferade hästtävlingar, till Tobago i Västindien där hon dokumenterat ett projekt där hästar används i terapisyfte för ungdomar med olika funktionshinder. Och en ranch i Wyoming där hon kombinerade arbete med fotografering.
– Jag fotograferade den beridna högvakten under kronprinsessan Viktorias bröllop, säger Marielle som dock missade ett annat kungligt uppdrag.
– Det var ett jobb där jag skulle fota kungen av Jordaniens hästar. Men jag fick inte tag på någon barnvakt så jag missade det.
Mest har ?Marielle Andersson Gueye arbetat med produktfotografering, åt stora hästutrustningsföretag, både på hemmaplan och ute i övriga Europa. Stora kedjor i Tyskland och Irland.
– Jag har inte behövt uppsöka jobb utan har alltid haft att göra. När jag flyttade hem till Sverige var jag rädd att tappa kontakten med företagen men det har fungerat bra att arbeta härifrån. Jag har fått uppdrag från Hööks, arbetar för tidningar och ett norskt bokförlag, säger Marielle som är bosatt i Nyhamnsläge sedan sex år tillbaka men som flera gånger om året även flyger till Irland för att fotografera för en stor kedja där.

I arbetet ingår? att fotografera både hästar och modeller men att arbeta med de sistnämnda är betydligt lättare, menar fotografen.
– Det är lättare för den som bara är modefotograf, då kan du dirigera modeller att ställa sig i ett visst ljus. Jag arbetar med befintligt ljus och det är svårare att få ett djur göra som du vill, säger hon och fortsätter:
– Jag kan mer om hästar, hur man fångar dem i rätt rörelsemoment och vet hur en häst reagerar.
Hennes intresse? för hästar började när hon var sju år, då hon började rida. I dag har hon en foderhäst på en gård utanför Nyhamnsläge, som hon tar sig tid för även om hon har fullt på jobbet.
– Många undrar hur jag har tid att ta hand om en häst också. Men hästen är en balans i mitt liv när jag är stressad. Det som är häftigt med hästvärlden är att kärleken till hästen förbinder alla sociala skikt. Jag har fotograferat olika personligheter, från en bonde med sin arbetshäst till de rikaste människorna inom ridvärlden, säger Marielle.

Publicerad 06 January 2016 05:00