Ny metropol i Helsingborgs hotellvärld

Av
PER OHLSSON

HELSINGBORG. Snart glöder Söder. Med stadens största cityhotell på parkett. Klart att direktören för Radisson Blu Metropol gillar läget.

Mikael Wennerström har lång och gedigen bakgrund i branschen och har drivit flera hotell både inom och utanför landets gränser. Bara i Helsingborg har han tidigare basat för en kvartett etablerade storheter – Grand, Mollberg, Högvakten och Hellsing.

När Radisson skulle slå på stort och öppna i hjärtat av staden, då kopplades Mikael in. Sedan i våras har han varit hotelldirektör med i första hand fokus på personaltillsättning. Nu är pusselbitarna på plats. I mitten av september öppnades portarna till ett komplex med 205 rum, en konferensvåning med åtta lokaler i skiftande storlek och mötesplatsen Metropol med utrymme för 200 delegater som nav.

Arkitektbyrån DOOS har haft Helsingborgs industriella tradition i blickfånget och skapat en välkomnande interiör.
– Designen är genomtänkt. Vi vill att vingslagen från den berömda H55-utställningen riktigt ska kännas när gästerna kliver innan för dörrarna. Materialvalen har varit klassiska – trä, klinkers, betong, sten och läder, säger Mikael Wennerström.

Restaurangen Nelly's Food Etc. ligger i entréplanet och frestar med internationella och lokala favoriter – för långväga gäster och helsingborgare som bara vill smita in på lunch eller afterwork. Namnet är ingen tillfällighet. Globetrottern och 1800-talsfilantropen Nelly Krook var född och uppvuxen i Helsingborg. Stora delar av sitt liv ägnade hon åt att resa och samla inspiration, vilket inte sällan mynnade ut i spännande middagsbjudningar vid hemkomsten. Då samlades vänner, släktingar och intressanta personer för att avnjuta måltider influerade av hennes senaste reseäventyr. Ambitionen är att återskapa det krookska värdskapet och favoriträtterna i Nelly's Food ETC. Restaurangen kommer att ha teman från olika håll i världen.

Mikael Wennerström inledde sin hotellkarriär på Ibiza. Lite otippat kanske.
– Jag jobbade som reseledare och i uppdraget ingick att ha ansvar för en turistanläggning med 75 bäddar, berättar han.
Sedan bar det vidare till Radisson Blu Scandinavia, koncernens bjässe i Köpenhamn med 544 rum.
– Jag flyttade runt och fyllde luckor på olika avdelningar i organisationen. Det blev min inskolning i branschen och företaget och jag fick förmånen att se sammanhanget. Det var ett av de första datoriserade hotellen, även om mycket sköttes manuellt jämfört med i dag.
Karriären fortsatte till Stockholm där Mikael Wennerström bland annat var hotellchef på Långholmen under drygt sex år. En fängslande upplevelse.
– Det var speciell miljö med museum och inredda celler.
Men Skåne och Helsingborg lockade med ledarpositioner på Grand, Mollberg, Högvakten repektive Hellsing. Sedan några avstickare till Karlstad och Malmö samt ett inhopp i IT-branschen innan det var dags för nästa utmaning. Efter direktörtjänster på fyra etablerade storheter samlade kring Stortorget var tiden mogen att lyfta ett helt nytt och ännu mäktigare – stadskärnans största – hotellprojekt i Sundets Pärla.
– Byggavtalet skrevs 2010 men processen hade startat tidigare. De sista två åren har det varit brist på hotellrum i Helsingborg, och visst märker vi att det finns ett behov. Vi har fått en rivstart, konstaterar Mikael Wennerström.
Han blickar förbi receptionen och ut mot Mäster Palms Plats. För tillfället är det rätt rörigt, med vägarbete och byggprojekt, men hela Söder är under upprustning.
– Det är mycket på gång här nere. Snart har vi ett restaurangtorg på andra sidan gatan och sedan flyttar Filmstaden och Hemköp in i gamla Söderpunkten. Bakom byggnaden har vi gång- och cykelbron mot Campus och alla företag i hamnområdet. Det känns som om vi hamnat helt rätt – i händelsernas centrum helt enkelt. För vi vill vara en levande och ledande mötesplats, säger Mikael Wennerström.


@Bildtext NY:NYA PROFILER på Söder. Mikael Wennerström i receptionen med Emilia Kaczmarczyk, Sofia Börjeson och Elin Andréasson. FOTO: PER OHLSSON

@Bildtext NY:NYA PROFILER på Söder. Mikael Wennerström i receptionen med Emilia Kaczmarczyk, Sofia Börjeson och Elin Andréasson. FOTO: PER OHLSSON

Publicerad 01 November 2015 06:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen