Deras hembrygda öl gick ner hos juryn

Fick både guld, silver och brons i tävling

STAFFANSTORP. Brew Bastards har gjort det igen. För andra året i rad kan de titulera sig "Årets hembryggare" i Skåne efter seger i Sällskapet Maltes hembrygdsfestival.
Martin Qvarforts och Jonas Olofssons Sour Casiss föll publiken i smaken och de belönades med en guldmedalj i Folkets val. I domartävlingen fick deras IPA med grapefrukt silver och Casissen brons.
– Nu har vi tagit medalj i fyra olika stilar, säger Jonas Olofsson.
– Det är väl helt okej, tycker Martin Qvarfort.
Det är tredje året som hembryggarna som kallar sig Brew Bastards deltog i hembrygdsfestivalen. De har vunnit medalj i samtliga tävlingar. Brons första året med en belgisk strongale, silver år två med en flamländsk rödöl och i år guld, silver och brons med två ölsorter.

Inga förväntningar

– Vi har inte haft några som helst förväntningar på att vinna, men våra öl har uppskattats, säger Jonas Olofsson.
Han och Martin Qvarfort började brygga öl i slutet av 2012 och hade bryggt i sju månader innan de kastade sig ut på djupt vatten och deltog i sin första hembrygdsfestival.
– Jag vet inte riktigt hur vi tänkte där, men vi ville prova och se vad folk tyckte, säger Martin om första tävlingen där det blev brons.

Allt började i liten skala med små satser om fem liter. Nu har det växt och nu kokas 25 liter per bryggning. Jonas föredrar IPA medan Martin gärna brygger belgiska syrliga öl.
Martin är den av de två som brygger mest. Hemma står över tio ölsorter på jäsning eller lagring och varje år bryggs över 150 liter.
– Det finns alltid utrymme för förbättring. Man blir aldrig perfekt eller fullärd, säger Martin.
Men några bryggare vill Brew Bastards inte kalla sig.
– Vi har mycket kvar att lära oss innan vi vill kalla oss bryggare, men hembryggare kan man väl få kalla sig, konstaterar Jonas.

Experimentera

Segern i årets hembrygdsfestival på Folkets hus i Limhamn innebär bryggning på Hyllie bryggeri där det färdiga ölet serveras främst på ölhak i Malmö. Vad det blir vet de inte än.
– Vi får väl experimentera oss fram och se vad som passar, säger Jonas.
Kommer ni att tävla igen nästa år?
– Jag sade nej redan efter andra året och trodde aldrig det skulle gå att toppa. Jag tror inte vi är med i nästa års hembrygdsfestival, säger Jonas.
– Men däremot är det ju SM i Malmö till våren. Där tänker vi absolut vara med, lovar Martin.

Publicerad 01 November 2015 11:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen