Sven Melander spelar Berra, både 1980 och 2015. Foto: Anders Bergquist

Sven Melander spelar Berra, både 1980 och 2015. Foto: Anders Bergquist

”Berra” kliver upp på scen 35 år efter filmsuccén

Sällskapsresan firar jubileum i Kivik och i Malmö

Av
Anna Naxelius

KIVIK/MALMÖ. 30 miljoner svenskar har redan sett filmen och de flesta av dem kan den klassiska repliken ”Jag var nykter i morse men nu börjar det ordna upp sig”. Sven Melander skapade historia redan 1980 och nu kliver han och ”Berra” upp på scen igen.

I år är det 35 år sedan filmen Sällskapsresan gick på bio och 16 dagar till musikalen av den samma har världspremiär på Nöjesteatern i Malmö. Men redan på lördag kommer Sven Melander till Kivik för att berätta om både Sällskapsresan nu och då.

– Jag blev först tveksam när jag blev tillfrågad att vara med i Sällskapsresan igen. Det var lite patetiskt att spela Berra igen i min ålder, tyckte jag, men så sa Lasse ”att det är klart du ska göra det. Du ser likadan ut”, säger Sven Melander som minns filminspelningen från 1980 med värme.

– Det var en fantastisk grej att få göra. Det var ett härligt gäng och väldigt, väldigt roligt, säger underhållaren.
Det var på en fest i Skåne som hans karriär tog en ny riktning.

– Det var ett jävla hålligång och Lasse letade efter en Berra då och så frågade han mig. Det ville jag naturligtvis och det blev min filmdebut, säger Sven Melander.

Sedan dess har han underhållit svenska folket. Både som nöjeschef på Sveriges Television och som profil i Nöjesmaskinen. 

Och så var det tittarsuccén Nöjesmassakern där det nionde avsnittet sågs av otroliga 4 732 200 personer enligt tittarmätningar, alltså 66 procent av befolkningen.
Därefter kom Tack för kaffet och Snacka om nyheter, innan han klev upp på scen med Eva Rydberg, blev skivproducent i musikalen om Kal P Dal och bakade med kändisar i tv.

"Berra" checkar in:

Publicerad 09 October 2015 05:00