Viktoria Lindh kom trea i deltävlingen i Asfaltcupen som gick i Tingsryd förra torsdagen och ligger totalt sjua. FOTO: ÅSA BORGLIN

Viktoria Lindh kom trea i deltävlingen i Asfaltcupen som gick i Tingsryd förra torsdagen och ligger totalt sjua. FOTO: ÅSA BORGLIN

Viktorias dröm- köra mer rally

Av
Åsa Borglin

RALLY. Viktoria Lindh och kartläsare Tord Lindh i Hässleholms Motorklubb blev trea i sin klass i senaste deltävlingen av Asfaltscupen som gick i Tingsryd på Kristi himmelsfärdsdagen 14 maj.
– Vi hade lite otur då vi körde ifatt en annan bil som vi fick köra om och fick senare sänka farten på grund utav en avåkning framför oss. Men sån är sporten, sekunderna ska vara på rätt sida, vi tar nya tag till nästa tävling, säger Viktoria Lindh. 
Viktoria Lindh hade aldrig sysslat med motorsport när hon som 28-åring uppfyllde en gammal dröm och började köra rally. Hon har vunnit flera tävlingar och som nybliven mamma är drömmen nu att få köra ännu mer.
I dag är Viktoria Lindh 32 år och har sonen Erik, 6 månader. Maken Tord Lindh är hennes kartläsare.
– Det är tur att vi har rallyt som gemensamt intresse eftersom det tar så mycket tid, nu träffas vi och är tillsammans under tiden.
Hon berättar att hon känner sig trygg med Tord i den rollen och poängterar att det inte heller är så lätt att hitta kartläsare.
– Som tur är har vi min mamma som barnvakt under tävlingarna, det enda man kan tänka på som negativt är att vi båda föräldrar sitter i bilen om det skulle hända något.
Viktoria Lindh är uppvuxen i Tyringe men bor sedan nio år tillbaka i Malmö där hon jobbar som sälj- och marknadschef för ett exportbolag inom Assa Abloy, företag för lås-, säkerhet och dörrlösningar. Tävlar gör hon dock för hemmaklubben, Hässleholms Motorklubb där pappa Stefan är aktiv och även brorsan har varit med.
Bilen är en Golf som Viktoria Lindh själv sparade ihop till och som placerar henne i bilgruppen E som står för ekonomi. Förarmässigt är hon inne på andra säsongen som B-förare, nybörjare tävlar i C-klassen.
Hon kör uteslutande asfalttävlingar då hon inte trivs i skogen på grus vilket betyder att det är Asfaltcupen som gäller med sina elva tävlingar sammanlagt vår och höst.
– Målet är att komma på pallplats och drömmen är att köra ännu mer, därför ska jag försöka få tag på sponsorer.
Tävlingsbilen står i Hässleholm vilket betyder att hon ibland har känslan av att de kör hela Skåne runt på tävlingsdagar.
Först blir det turen Malmö-Hässleholm när bilen hämtas och sedan till exempel Hässleholm-Sturup för tävling och tillbaka igen innan hemfärd, vilket ger dagar som börjar klockan 6.00 på morgonen och slutar först 20.00.
– Vi är dedicerade kan man säga, det vill till att man tycker det är roligt, och för mig är det värt allt jobb.
En lyckad debut och vidare framgångar har bidragit till att hon vill fortsätta och hon gillar gemenskapen bland tävlingsförarna, där ett plus är att de spänner över blandade åldrar.
– Jag har blivit väl bemött som en av få tjejer i en mansdominerad sport. Killarna verkar tycka att det är jobbigare att bli slagen av en tjej men det gör att jag tycker att det är desto roligare, säger Viktoria Lindh.

Publicerad 18 May 2015 12:00