på ett industriområde i utkanten av Landskrona har alfaltläggarna sitt tillfälliga boende, ett antal brittiskregisterade husvagnar, under veckan. Polisen har fått in rapporter om att de synts i Glumslöv, Häljarp och Asmundtorp. Foto: Per Eeg-Olofsson

på ett industriområde i utkanten av Landskrona har alfaltläggarna sitt tillfälliga boende, ett antal brittiskregisterade husvagnar, under veckan. Polisen har fått in rapporter om att de synts i Glumslöv, Häljarp och Asmundtorp. Foto: Per Eeg-Olofsson

Polisen varnar för asfaltskojare

Billig affär kan stå dig dyrt varnar polisen

Av
Per Eeg-Olofsson

LANDSKRONA. Så kallade asfaltskojare har nyligen synts i byarna kring Landskrona där de erbjuder billiga, och svarta, tjänster. Tjänster som kan stå dig dyrt varnar polisen.

Det finns säkra vårtecken som att rapsen blommar. Sedan finns det lika säkra, men mindre angenäma tecken som de så kallade asfaltskojarna, vars ”affärsidé” är att ringa på hos villaägare och erbjuda tjänster, oftast billigt, alltid svart – och i regel med ett undermåligt resultat.
En av de som nyligen fått påhälsning är Bo Andersen i Glumslöv.
– Det var en ung grabb, hur trevlig som helst, säger han.
– Men jag vet vad det handlar om, så jag tackade vänligt men bestämt nej och det var inte mer med det, han tackade för sig och gick.

Ett stort mörkertal

– Jo, vi har haft folk som hört av sig om detta både från Glumslöv, Saxtorp och Asmundtorp, bekräftar Håkan Ask, yttre befäl på Landskronapolisen.
– Många ser bilar de inte känner igen och är rädda att det är någon som rekognoserar för inbrott, men det är det ju inte i detta fallet. Dessa bilarna är oftast brittiskregisterade.
Håkan Ask berättar att tjänsterna som erbjuds nu ofta också är plattsättning och trädgårdsjobb, utöver asfalteringen. Att köpa dem tycker han dock är en dålig idé, och inte bara för att det är svartarbete.
– De utger sig för att vara yrkesmän, men det är de inte, och många känner sig grundlurade. Vår erfarenhet är att det främst är äldre som blir lurade. Hittils i år har vi inte fått in några anmälningar, men det finns ett stort mörkertal här i och med att man köpt en svart tjänst och drar sig för att anmäla.

Olovlig camping

De personer som kört runt i byarna kring Landskrona och erbjudit sina tjänster har under torsdagen och fredagen olovligen haft sina husvagnar uppställda på ett industriområde utanför Landskrona.
– Vi har varit ute och pratat med dem under dagen, säger närpolischefen Anneli Manelli, när Lokaltidningen når henne under fredagseftermiddagen.
– De har lovat att det ska lämna platsen under dagen, och skulle de inte göra det så får vi vidta andra åtgärder.

Publicerad 08 May 2015 16:45