Pierre Orsander och Martin Lecke tar varsitt rejält bett på sina hamburgare på Surf Shack, ett av deras favoritburgarhak i Malmö. Foto: Per Ingridz

Pierre Orsander och Martin Lecke tar varsitt rejält bett på sina hamburgare på Surf Shack, ett av deras favoritburgarhak i Malmö. Foto: Per Ingridz

Idag hyllas hamburgaren världen över

Internationella burgardagen har nått Sverige

Av
Per Ingridz

Per Ingridz

MALMÖ. Malmöborna Pierre Orsander och Martin Lecke driver sajten Allt om burgare. De har också gjort det till sin sak få oss svenskar att fira burgardagen den 28 maj. Många verkar tycka att det är ett allt annat än ostigt tilltag – evenemanget har fått 15 000 anhängare på Facebook.

Burgardagen har sitt ursprung i USA, men har hittills inte fått fäste i Sverige, något som de två burgarentusiasterna alltså vill ändra på.
– Kanelbullens och kladdkakans dag finns ju redan. Med tanke på hamburgertrenden som råder nu tyckte vi att det var dags att även hamburgaren ska få en egen dag, säger Pierre Orsander.

Intervjuer och recept

På sajten Allt om burgare tar de upp det mesta som har med maträtten i fråga att göra. De recenserar hamburgarrestauranger – både i Malmö och på andra ställen – intervjuar krögare och ger recepttips. Idén till att starta sajten kläcktes när de satt och åt hamburgare och drack öl en sen natt.
– Vi hade hållit på och skickat bilder till varandra på hamburgare som vi gjort själva och försökt bräcka varandra. Efter ett tag kände vi att vi ville göra något mer, säger Pierre Orsander.

Hur ser er drömburgare ut?
– Faktiskt väldigt enkel – färskost, barbequesås, kött och bröd. Det viktiga är att köttet och brödet är bra, säger Pierre Orsander.
– Jag brukar köra med ost, chili och lök i någon form. Mer behövs inte om köttet är bra, säger Martin Lecke.
De understryker båda vikten av att själva grundpelarna i anrättningen – köttet och brödet – ska hålla hög kvalitet.
– Ofta är vanlig butiksnötfärs gjord av magdelen på kon. På bättre restauranger är det vanligt att färsen är av högrev som är mycket mer smakrik. Färsen ska även gärna vara grovmalen två gånger, säger Martin Lecke.
– Och brödet man köper i butiker är ofta för mjukt. Det ska varken vara för hårt eller för mjukt, gå att hålla i handen och vara lite krispigt, säger Pierre Orsander.

Nya ställen på gång

Även om det har dykt upp flera renodlade hamburgarrestauranger de senaste åren tycker de att det kunde ha hänt ännu mer.
– Det har inte exploderat på samma sätt som i Stockholm, men samtidigt är det flera nya ställen som är på gång att öppna, säger Pierre Orsander.

Kan ni, med era förfinade hamburgarsmaklökar, gå till ett vanligt snabbmatställe?
– Jag försöker att hålla mig borta från frysta hamburgarpuckar, säger Pierre Orsander.
– Man går ju inte dit för köttets skull, men de är duktiga på dressingar som döljer bristen på köttsmak, säger Martin Lecke.

Tre favoriter

Pierre Orsanders och Martin Leckes tre favorithamburgarhak i Malmö:
1. Casual street food. "De satsar mycket på kött och bröd och köttet har en lite rökig smak. De är dock inte så billiga".
2. Surf Shack. "Fördelen är att man kan få hamburgaren som man vill".
3. Nya Tröls. "De har en chevréburgare som jag (Martin) är förälskad i, köttet smakar väldigt bra".

Publicerad 29 April 2015 00:00