Serban Gheorchg och andra EU-migranter är positiva till möjligheten att flytta till Stenbrogårdens camping.

Serban Gheorchg och andra EU-migranter är positiva till möjligheten att flytta till Stenbrogårdens camping.

EU-migranter erbjuds campingboende

Av
Ida Asplund Ådahl/Stefan Ed

HELSINGBORG. Situationen kring stadens EU-migranter har spetsats till och problematiken kring de fem lägren växer. Därför satsar staden nu på att få bort lägren genom att erbjuda ett tillfälligt campingboende.

Stenbrogårdens camping längs Rausvägen ska ställas i ordning för att bli en fullvärdig campingplats för omkring ett femtiotal EU-migranter. Det har staden beslutat för att man vill få bort människor som bor i parker och naturområden. Med flytten till campingen kommer de fem nuvarande lägren att tas bort, enligt Per Pehrsson, samordnare i frågor rörande EU-migranter.
– Sedan årsskiftet har antalet tiggare fördubblats. Vi uppskattar att det finns 70-80 stycken i dag. Det förekommer hot och slagsmål bland grupperna. Det är ren tur att staden har haft tillräcklig uppsikt över lägren, säger han.
Han menar att problematiken kring lägren som finns i dag förhoppningsvis kan minimeras med en samlad boendepunkt för EU-migranterna.
– Helsingborgs vardagsrum är inte längre tillgängligt på ett tryggt och säkert sätt. Det vill vi ändra på, säger Per Pehrsson.
EU-migranten Serban Gheorchg kom till Helsingborg för en månad sedan.
– Att få bo på en campingplats låter mycket bra. Då känner jag mig mycket tryggare. Jag bor i skogen just nu. Det är kallt och det regnar in i tältet vi sover i. Jag är hela tiden orolig för att någon ska komma och slå mig eller förstöra för oss. Vi hör hur bilar kör runt våra läger på nätterna. Det är mycket obehagligt, säger han när Lokaltidningen berättar om stadens planer om ett campingboende.
– Nu får vi leva under mänskliga förhållanden. Och det känns bra, fortsätter han.

”Symbolisk avgift”

På Stenbrogårdens camping kommer staden stå för viss kringservice som toaletter, duschar och sophantering. Tält, liggunderlag och sovsäckar kommer Svenska Kyrkan att bidra med. På plats kommer det även finnas bemanning och bevakning. Tanken är att boendet ska vara tidsbegränsat och för en plats ska en ”symbolisk avgift" avläggas. Förmodligen kommer avgiften att handla om ett par tior, men det är i dagsläget inte bestämt.
– 30 kronor låter spontant mycket, säger Mattias Hennius, pressansvarig i Helsingborgs stad.
– Det här ska inte vara något gratisboende, det ska vara som att man bor på en camping. Vi tycker att det är mer värdigt för de här människorna att de får betala för sitt boende. Att de avlägger en avgift legitimerar deras boende på den här platsen på ett bättre sätt, säger Per Pehrsson.
– Det har en psykologisk betydelse.

Föränderlig situation

Men i dagsläget har man inte sonderat terrängen bland EU-migranterna angående ett campingboende.
– Det ska vi göra de närmaste dagarna. Det kräver tolkar, men vi har kontaktytor, säger Per Pehrsson.
Campingsplatsen kommer att kunna ha plats för omkring 50-60 EU-migranter, men boendets fysiska kapacitet skulle kunna klara ett tiotal till.
– Situationen förändras hela tiden. Det går bussar mellan Rumänien och Helsingborg två gånger i veckan. Det kan dyka upp 15 nya ansikten en gång, men vi vet inte heller hur många som reser härifrån. Men med boendet kan vi skaffa oss en bättre överblick, säger han.

Aurora Turceito och Gabriella är några av EU-migranterna som får möjlighet till ett tillfälligt boende på en campingplats.

Aurora Turceito och Gabriella är några av EU-migranterna som får möjlighet till ett tillfälligt boende på en campingplats.

Står för flytt

Målet är att flytten från lägren till campingen kommer att genomföras i slutet av april. Flytten och transporten står Helsingborgs stad för. Därefter kommer lägren att saneras och staden kommer tydligare informera de som bor i parkerna i dag om att det inte är tillåtet och att det inte accepteras.
– Vi ger erbjudandet, städar upp platsen på saker och sopor och sedan tillämpar vi nolltolerans med boende i våra parker, säger Per Pehrsson.
Men vad campingboendet kommer att kosta staden är inte helt klart.
– Kostnadsberäkningen med ett grovt överslag hamnar kring 50 000 kronor i månaden. Men då har vi kunnat göra besparingar på andra håll. Det blir ett debet- och kredittänk, säger samordnaren.
Information kring boendet har skickats ut till boenden i området och en företagsgrupp i närheten ska informeras. Men enligt Mattias Hennius, har det inte inkommit några särskilda meningar så här långt.
– Det har ringt in till kontaktcenter. Men vad jag vet har frågorna mest rört när campingverksamheten kommer att starta.

Publicerad 02 April 2015 12:00