Alba Forés kammade hem guld på både SM, nordiska juniormästerskapen och Sum-Sim under året. Foto: Andreas Holm

Alba Forés kammade hem guld på både SM, nordiska juniormästerskapen och Sum-Sim under året. Foto: Andreas Holm

Årets simdrottning

Tritons Alba Fores har vunnit både SM och NM-guld

SIMNING/STAFFANSTORP. 2014 var Alba Forés år. Efter flera säsonger med positiva resultat blev det i år storslam. När SK Tritons simmare blickar tillbaka på året kan Alba bocka av sitt första SM-guld, guld på NJM och storslam i sitt sista Sum-Sim.

– Det blev helt fantastiskt. Mitt mål var att vinna SM, nå EJM och ungdoms-OS. Jag nådde två stora mål där SM-gulden väger tyngst, berättar årets simdrottning Alba Forés, 16.

Under kvalperioden till ungdoms-OS blev Alba sjuk, annars kanske alla mål infriats under året. Men det är inget som grämer henne. Personliga-, skånska- och Sum-Sim-rekord har varvats med guld i SM (för övrigt blev SK Triton tvåa i medaljligan, reds. anm), nordisk juniormåstartitel och en alldeles perfekt avslutning på Sum-Sim riks och seger i Allskånska finalen.

Sex guldmedaljer

– Det blev sex guld på mitt allra sista Sum-Sim. Jättekul att få avsluta på detta sättet, med alla guld och rekord (bland annat på 200 och 1500 meter frisim, reds.anm), kommenterar Alba som nästa år blir för gammal för att delta.

Vad har gjort att just simåret 2014 blev ditt år?
– Jag blev uttagen i landslagets utmanarprogram vilket gett mig ännu mer motivation. Samtidigt har jag blivit filmad i bassägen av en expert som konstaterade lite brister som jag tränat upp. Det har märkts inte minst i de allt snabbare tiderna. Jag fick också ta emot Arne Borgs stipendium som taggade mig lite extra under hösten.

Efter sommaren flyttade även Alba och hennes familj från Eslöv till Staffanstorp vilket gjorde att det blev både närmare till träning och skolan. På gymnasiet i Malmö blir det ytterligare simträning.
– Det blir mycket träning i Malmö och Burlöv på långbanorna. Vi hade behövt 50 meters-banor här i Staffanstorp också, eftersom mycket av elitsimningen sker i långbana, menar den talangfulla långdistanssimmerskan.


Simtekniken har utvecklats efter att Albas simning filmats och analyserats. Foto: Andreas Holm/Arkiv

Simtekniken har utvecklats efter att Albas simning filmats och analyserats. Foto: Andreas Holm/Arkiv

Vill simma OS

Nu riktas blickarna mot junior-VM 2015, landslaget, nya SM-guld och fler träningsläger med landslaget. Bland annat väntar ett i januari på Fuerteventura. Ett av Albas första läger med landslaget sitter kvar starkt i minnet.
– Det känns ibland som det var igår. Helt plötsligt tränade jag i samma bassäng som min idol Therese Alshammar. Det var lite nervöst när hon började prata med mig... Tanken slår en, att bli lika bra som sverigeeliten, vinna medaljer på internationell nivå. OS i Tokyo 2020 är ett mål för mig, men jag ser mig simma minst ett VM innan dess.
Vad krävs för att nå dit?
– Det gäller att träna hårdare. Jag simmar redan tio pass i veckan och kan inte klämma in fler. Däremot kan jag få en mer effektivare träning och det ser min tränare ”Bebbe” Mattsson till att jag får.OS i Tokyo 2020 är ett av Albas mål. Foto: Andreas Holm/Arkiv

OS i Tokyo 2020 är ett av Albas mål. Foto: Andreas Holm/Arkiv

Personligt

Namn: Alba Forés
Ålder: 16
Bor: Staffanstorp (ursprungligen frånEslöv)
Klubb: SK Triton (moderklubb Eslövs SS)
Medaljer i urval 2014: SM (guld 4x100 medley, guld 4x50 meter frisim, silver 1500 frisim), JSM (guld 1500 frisim, silver 800 frisim), NM (guld 400 m frisim plus 4x200 frisim), Sum-Sim riks (sex guld; 100, 200, 400, 1500 frisim, 100 m fjärilsim och 400 m medley)
Rekord i urval 2014: Sum-Sim rekord (200 meter frisim 2,00,90, 1500 m frisim 16,48,59), klubbrekord/skånskt rekord (1500 m frisim, 16,41,83), personligt rekord (400 meter frisim, 4,14,93)

Publicerad 01 January 2015 08:00