Tomas Gustavsson frilansar som kock och anordnar bland annat catering till bröllop och andra högtider. Han har ett förflutet på Häckeberga slott och Årstiderna i Malmö. Nyligen vann hann kocklags-VM i Luxenburg, tillsammans med Skåne kulinar. Har även gått till semifinal i Årets kock 2013.Foto: Pressbild

Tomas Gustavsson frilansar som kock och anordnar bland annat catering till bröllop och andra högtider. Han har ett förflutet på Häckeberga slott och Årstiderna i Malmö. Nyligen vann hann kocklags-VM i Luxenburg, tillsammans med Skåne kulinar. Har även gått till semifinal i Årets kock 2013.Foto: Pressbild

Tång hett på faten 2015

Av
Per Ingridz

Per Ingridz

MAT. En vegetarisk, närodlad rätt med inslag av tång och alger, där Asien möter Norden. Så ser den typiska maträtten för 2015 ut, om man får tro den prisade kocken Tomas Gustavsson.

Trenden med allt mer vegetarisk mat kommer att hålla i sig under 2015, tror Tomas Gustavsson.
–Det blir mycket grönsaker och "från jord till bord"-tänkande med ökat intresse för hemodlat. Folk kommer engagera sig mer i ursprungsmärkning och känna en större stolthet över det man odlar i sin egen trädgård, säger han.
Han ser även att havsväxterna kommer att vinna mark.
–Tång och alger blir allt mer hippt och populärt. Det ger sälta och är nyttigt. Det blir väldigt gott när man brässerar i havssmaker.
Möten mellan det nordiska och asiatiska är också på frammarsch, menar Tomas Gustavsson.
–Jag brukar rimma vit fisk, som kolja eller sej, i alger, salt och citron. Till det gör jag såser som jag smaksätter med miso. Det är ett exempel på en rätt där Asien och Norden möts.
Vilken mat kommer försvinna under 2015, tror du?
–Jag hoppas att de soltorkade tomaterna försvinner snart. De har varit med så länge nu så jag är trött på dem. Jag försöker alltid att laga utan.
Och om man vill äta kött, vad är det som gäller då?
–Det ska vara kött från välmående djur som har haft det bra. Ursprunget är viktigt. Jag hoppas att vi kommer att gå tillbaka till hur det var för mina föräldrar när man köpte en halv gris direkt från gården.
Vad ska du laga för nyårsmiddag?
–Jag kör catering på nyår och hoppas kunna äta av den maten. Det blir en terrin med pilgrimsmusslor, hummer, lax och dill. Till huvudrätt blir det rostad broccoli och skånsk biff. Till dessert blir det äpple med champagne och choklad.

Matvalet
Pulvermos eller snabbmakaroner: Snabbmakaroner.
Mat-Tina eller Per Morberg: Mat-Tina.
Hamburgare eller pizza: Pizza.
Rysk kaviar eller Kalles kaviar: Rysk kaviar.
Surströmming eller glad lax: Glad lax.

Personligt
Namn: Tomas Gustavsson.
Ålder: 44 år.
Bor: Malmö.
Jobb: Frilansande kock.
Familj: Gift och har en dotter.
Intressen: Tävla i matlagning, träning och fixa i trädgården.
Kuriosa: Gick till semifinal i Årets kock 2013.

Publicerad 28 December 2014 06:00