Reflexer – en livsviktig detalj

Av
Pär Edgren/Velo.se

SÄKERHET. Som cyklist känns det ofta som att man är osynlig i trafiken. Många bilister räknar inte med att det finns några cyklister i trafiken och beter sig därefter. De spanar efter andra bilar och när du kommer farande på din cykel så är det ofta som de inte ser dig.
Lägger vi till vintermörkrets dunkla täcke över denna ekvation så inser man snabbt att cykla utan vare sig lyse eller reflexer inte är speciellt smart.
Ofta satsar man på ett starkt framlyse för att sedan slänga på en snikvariant som baklyse. Tänk dock på att du INTE har koll på vad som närmar sig bakifrån. Därför bör du välja ett baklyse med lite krut i, d.v.s. som verkligen syns.
Vi kan konstatera att ett bra lyse fram på cykeln är viktigt för att du som cyklist ska se vart du cyklar men minst lika viktigt är det att du förser dig med gott om reflexer på smarta ställen.
Här gäller regeln; Hellre för många än för få!
Bland hardcore motionscyklister ses ekerreflexer som lite töntiga – man undrar varför? För på vintern i mörkret är de utmärkta som varselgivare – de snurrar i takt med hjulen och gör att man syns på ett bra sätt från sidan. Sätt minst tre i varje hjul. Använd orangefärgade i bakhjulet och vita i framhjulet.
För att synas bättre bakifrån kan du sätta en reflex som fästs med hjälp av bakbromsens fäste – färg röd. Vill du maxa på här så går det även att fästa reflexer nere vid navet.
Nu räcker väl det tycker du kanske?
Nja, för att uppnå den där riktiga julgranskänslan så rekommenderar vi att du även förser dig själv med fyra-fem stycken reflexer. Häng ett par på ryggen – du fäster dem enkelt med ett par säkerhetsnålar.  Komplettera med reflexer på vardera armbåge samt framme på hjälmen/mössan.
Tycker du inte att detta räcker så kan du hänga ett par på styrets ändar. Nu kommer inget fordon med lyse att missa dig och med väl fungerande belysning fram och bak kommer även fotgängare och andra cyklister att upptäcka dig i tid.
Men, ett tips från en som cyklat tusentals mil på mörka vintervägar i Sverige;
Utgå ifrån att du är osynlig när du cyklar – det har räddat mig från många onödiga sammanstötningar… 

null

Publicerad 26 December 2014 12:00