Sabina Jacobsen blev utsedd till bästa försvarare i EM där Sverige överraskande vann brons efter 25-23 mot Montenegro. Foto: Andreas Holm/Arkiv

Sabina Jacobsen blev utsedd till bästa försvarare i EM där Sverige överraskande vann brons efter 25-23 mot Montenegro. Foto: Andreas Holm/Arkiv

Försvarsjätte vann EM-brons

Lugifostrade Sabina Jacobsen stod för bäst försvarsspel i EM

Av
Andreas Holm

HANDBOLL/LUND. Det var ingen som riktigt tippade Sverige som en medaljkandidat i EM. Men med drömmar om guld kämpade landslaget sig hela vägen till ett brons.

– Nu saknas bara ett guld, konstaterar Sabina Jacobsen, 25, som nu lagt till ett brons till sin medaljsamling (vann EM-silver 2010).
I EM som avgjordes i Kroatien och Ungern stod Sverige för en skrällinsats med att vinna fem matcher, spela oavgjort i en och förlora två. Lugifostrade försvarsgeneralen Jacobsen blev själv utsedd till turneringens bästa försvarsspelare.

Väldigt stolt

– Det gjorde mig väldigt stolt men det var inget jag tänkte mycket på när jag fick utmärkelsen. Jag hade ju all fokus på att vinna det där bronset, säger Sabina.
Före EM tippades svenskorna nå en mellanrunda men där skulle det ta stopp. Damerna ville annorlunda och visade upp en enorm vilja på planen och tog viktiga poäng mot både Frankrike och Slovakien i mellanrundan som tog Sverige till en semifinal. Där ställdes man mot Norge, ett gäng taggade spelare som skulle visa sig bli allt för svåra.

Små marginaler

– Det är små marginaler och vi hade bra dagsform i början men efter åtta matcher på två veckor blir alla slitna, både vi och de andra lagen. Norge gjorde det bra, de är ett vinnarlag, samtidigt som vi inte riktigt nådde upp till vår nivå, säger Sabina om Norge som blev årets europamästare.
I stället för en chans att nå en guldmedalj fick det leende landslaget bekänna färg mot regerande europamästarna Montenegro i kampen om bronset. Redan i mellanrundan besegrades Sverige med uddamålet mot just Montenegro (29-30).

Hur gick tankarna före bronsmatchen?
– Vi var revanschsugna, absolut. Även fast det var en besvikelse att inte nå en final var det bara att ladda om och kämpa hårt för bronsmedaljen.
Sverige vann matchen med 25-23.
– Det är otroligt starkt att vinna ytterligare en medalj, Sveriges totalt andra på damsidan, konstaterar Sabina Jacobsen, som fick en kort julledighet innan det var dags för match igen (pokalfinal i Danmark, 27 december).

Sveriges väg till brons

Gruppspel
Sverige-Kroatien 30-28
Holland-Sverige 30-30
Sverige-Tyskland 39-32
Mellanrunda
Sverige-Frankrike 29-26
Sverige-Slovakien 31-22
Sverige-Montenegro 29-30
Semifinal
Norge-Sverige 29-25
Bronsmatch
Sverige-Montenegro 25-23

Publicerad 26 December 2014 10:00