Spansk tortilla till tapas.

Spansk tortilla till tapas.

Spansk tortilla till tapas

Av
Årstiderna

Tortilla eller potatispannkaka är lätt att laga och kan lagas långt innan man ska äta den. Man kan vända ned lite lök och bacon eller en spansk chorizokorv i potatisen innan man gör tortillan färdig i stekpannan.

Ingredienser:
1 kg bakad potatis
1 dl olivolja
3 ägg

Gör så här:
Skala potatisarna, riv dem grovt i en foodprocessor eller på ett rivjärn och sautera dem i en stekpanna i hälften av oljan tills de klistras samman och är lätt guldgula. Krydda med salt och peppar, kyl av dem lätt och vänd dem i en skål med uppvispat ägg. Häll resten av oljan i stekpannan, tillsätt potatis- och äggblandningen och bred ut den till en tjock pannkaka. Stek tortillan på svag värme tills undersidan är gyllene. Vänd den på ett grytlock och stek den gyllene även på den andra sidan.
Lägg den därefter på ett stycke bakplåtspapper och baka den i en 175° varm ugn i cirka 20 minuter. Låt den stå 15 minuter och servera den varm till tapas eller kötträtter.

Receptet är ett samarbete mellan Lokaltidningen och Årstiderna.

null

Publicerad 25 December 2014 12:00