Julaftonscykling – ger plats för julmaten

Av
Pär Edgren / Velo.se

HÄLSOKRÖNIKA. Det lackar mot jul och i och med det så närmar sig en helg med mängder av mat och med det även risken för att lägga på sig något kilo. Men varför inte ta till ett knep som gör att du med gott samvete kan njuta av all den goda julmaten utan att ha allt för dåligt samvete?
Det vi tänker på är ”julaftonscykling”, d.v.s. du tar en cykelrunda på 1 timme – 1,5 timmar på julaftonsmorgon.
Du kommer att bli förvånad över hur bra denna cykelrunda kommer att kännas - dels under själva turen men även efteråt.
Och vad kan det bero på?
Jo, om du är van att cykla på relativet sett trafikerade vägar kommer du att njuta av avsaknaden av trafik. Alla andra är ju hemma och förbereder sitt julfirande. Att cykla runt på vägar där det i normala fall trängs mängder med bilar är en surrealistisk känsla och du lär garanterat tänka:
”Så här borde det alltid vara”…
Den andra, och nu talar vi om den stora fördelen, är:
Tack vare cykelturen har du nu gett dig själv ett bättre samvete för att verkligen hugga in i julbordet – du har ju för Guds skull motionerat på själva julafton. Och den genomförda motionen har även gett dig ökad aptit.
Hmm, det finns även en tredje fördel, och den är; som vi alla som motionerar på morgonen känner till:
När du motionerar så frigör du en massa endorfiner som ökar på ditt välbefinnande samtidigt som den ökade blodgenomströmningen ökar syresättningen i hjärnan vilket i sin tur bättrar på humör och energisättning i kroppen – när du kommer hem är du verkligen redo att njuta av julafton – jag garanterar.
Så, ring runt till några cykelkompisar och boka tid för en runda på hjulaftonsmorgon (vi ber om ursäkta för den dåliga ordvitsen).
Jag har några kompisar som genomfört julaftonscykling de senaste 22 jularna – och de blir bara fler och fler varje år som sluter upp vid Djurgårdsbron i Stockholm klockan 09:00.

Publicerad 25 December 2014 12:00