Det var när Oskar Anderö var pappaledig med Albert som han utvecklade appen.Foto: Lena Karlsson

Det var när Oskar Anderö var pappaledig med Albert som han utvecklade appen.Foto: Lena Karlsson

Utvecklade app för Albert

Av
Lena Karlsson

LOMMA. Det var på en fest som idén kom upp första gången. – Alla var överens om hur smidigt det hade varit om man kunde ha koll på de sovande barnen i det andra rummet med hjälp av mobilen istället för med en vanlig babymonitor, säger Oskar Anderö.
Idén kom upp förra hösten. Men det var inte förrän han blev pappaledig i våras som han började utveckla appen på allvar.
– Jag kände att jag ville ha ett projekt samtidigt som jag var pappaledig. Varje gång Albert somnade passade jag på att programmera, säger Lommabon Oskar Anderö.
Det är han som står för programmeringen.
– Man jag kände att jag behövde samarbeta med någon som var bra på att utveckla designen.
Under en fika träffade han och diskuterade saken med vännen Magnus Olofstam i Malmö som var pappaledig under samma tid.
I ett första skede började Oskar se om det fanns någon sådan app redan. Han hittade några stycken men var inte nöjd med hur de var utformade.
– Jag hittade några stycken, men de var mer designade för barnen än för föräldrarna. I någon av dem skickades ett sms när det hände något i rummet där barnet sov.
Oskar Anderö ville utforma sin app som har namnet Baby Watcher på ett annat sätt.
– De flesta ha Wi-Fi hemma. Annars kan telefonen fungera som en router.
Baby Watcher fungerar ungefär som en vanlig babymonitor. En mobiltelefon ställs in på babyläge och placeras i samma rum som barnet ligger och sover i. Den andra mobiltelefonen fungera som föräldraenhet.
Enligt utvecklarna själva finns det dock stora fördelar med att ha en app i mobiltelefonen eller i plattan istället för att använda sig av en vanlig babymonitor. ”Eftersom man alltid har med sig sin telefon, kommer man alltid ha med sig en babymonitor. Perfekt när man går bort på middag och barnet sover i ett annat rum”, säger Magnus Olofstam i ett pressmeddelande.
Baby Watcher finns för Android telefoner och surfplattor. Men Oskar Anderö håller nu på att utveckla en version även för iPhone och iPad, Appen är gratis och går att ladda ner på Google Play. I skrivande stund har den nästan 200 användare.
– Vi tar inte betalt för appen. Det ger mig mer att folk börjar använda sig av appen. Det är den stora vinsten.
Nu arbetar han och Magnus Olofstam med att få upp användarantalet.
– På så vis hoppas vi få feedback av användarna så att vi kan utveckla den ännu mer, säger Oskar Anderö.

Publicerad 17 December 2014 09:00