Två raka OS har landslagsskrinnaren Ranya Ezzi från Arlöv missat på grund av skador. Nu ger hon allt för att nå OS 2018. Foto: Andreas Holm

Två raka OS har landslagsskrinnaren Ranya Ezzi från Arlöv missat på grund av skador. Nu ger hon allt för att nå OS 2018. Foto: Andreas Holm

Ranya Ezzi ger inte upp

Av
Andreas Holm

ARLÖV/SHORTTRACK. OS 2010. Ranya Ezzi från Arlöv har nått kvaltiden men missar mästerskapet på grund av skada. OS 2014. Blir sjuk under kvalperioden och missar sitt andra OS. Ranya Ezzi ger inte upp. – Jag ska banne mig nå OS 2018, säger hon.

Är det någon som haft otur så är det Arlövs landslagsåkare Ranya Ezzi. 30-åringen har förföljts av envisa skador vilket resulterat i bland annat två missade olympiska spel. Men skam den som ger sig. Om fyra är avgörs OS i Sydkorea. Dit planerar Ranya Ezzi att nå.
– Det är mitt stora mål. Formen ska vara perfekt om fyra år, säger en fokuserar Ranya.
För fyra år sedan var planen att representera Sverige i ett OS. En inflammation i utsidan av vänstra vaden satte stopp.

Tuff tid

– Det var en tuff tid, både mentalt och fysiskt. Jag har jobbat hårt att stärka kroppen och först nu känns det bättre.
Inte nog med det. Inför årets OS tränade hon hårt men blev sjuk just när kvaltävlingarna drog igång.
– Fick influensa. Körde riktigt bra innan dess och jag vet jag hade lyckats kvala mig, så bra kände jag mig då.

I stället för ett kliv framåt i karriären blev det några tillbaka. Träna upp kroppen igen.
– Det känns lite orättvist, men samtidigt är det något man inte kan påverka. Jag håller humöret uppe. Det bästa jag vet är ju att få åka skridsko, så jag ger inte upp så lätt, säger Ranya.
Inte nog med det. Nyligen klev hon in på isen och tränade efter att varit sängliggande efter ännu en influensa.
– Ingen bra uppladdning inför EM i januari, men jag är ju van och är förberedd här uppe, säger Ranya och pekar mot sitt huvud.

Som fyraåring tog hon sina första skär på isen och har, efter att ha provat allt från handboll, innebandy och ridning i Burlöv, tävlat och tränat med SK Skrinnaren i Malmö. I skrivande stund har hon samtliga svenska rekord för damer i Sverige.

Måste offra sig

Bakom ligger hård träning och en helhjärtad satsning på shorttrack.
– Jag bekostar mycket själv, det är inte en sport man tjänar pengar på direkt. Man måste offra sig för att nå sina drömmar, säger Ranya och menar att det inte finns mycket tid över efter träning, arbete och distansstudier i idrottspsykologi.

Ett litet klirr i kassan blir det dock. För andra gången mottar Ranya riksidrottsförbundets elitstipendium som delas ut på Idrottsgalan i januari. Det är en hjälp att fortsätta arbeta mot sina drömmars mål.
– Jag känner att man alltid kan utvecklas och utmanas av att ständigt bli bättre. Jag ska nå ett OS och vet att jag kan klara av att nå en final och en pallplats, säger Ranya Ezzi bestämt.

Ranya Ezzi laddar för EM i januari, men det är inte förrän till OS 2018 som formen ska toppas menar hon. Foto: Andreas Holm

Ranya Ezzi laddar för EM i januari, men det är inte förrän till OS 2018 som formen ska toppas menar hon. Foto: Andreas Holm

Publicerad 17 December 2014 10:00