Låten ”Reflexkomplex” ?har visats över 150 000 gånger på Youtube. Joakim Svensson, busschaufför på Veolia och sångare i gruppen Jogges orkester, skrev låten efter en mörk dag på jobbet. ”Det är hemskt när folk inte syns i mörkret. De som inte har reflexer sätter både sitt eget liv och andras samvete på spel”, säger Joakim Svensson som kört buss i åtta år. ?Foton: Pauline Bengtsson

Låten ”Reflexkomplex” ?har visats över 150 000 gånger på Youtube. Joakim Svensson, busschaufför på Veolia och sångare i gruppen Jogges orkester, skrev låten efter en mörk dag på jobbet. ”Det är hemskt när folk inte syns i mörkret. De som inte har reflexer sätter både sitt eget liv och andras samvete på spel”, säger Joakim Svensson som kört buss i åtta år. ?Foton: Pauline Bengtsson

Busschauffören som vill rädda liv i mörkret

Låten "Reflexkomplex" en succé på sociala medier

Av
Pauline Bengtsson

SJÖBO. Det började som ett sätt att avreagera sig för busschauffören Joakim Svensson. Nu har låten med Jogges orkester visats mer än 150 000 gånger på sociala medier. Och det är låtens budskap som är det viktiga - Släpp dina komplex och sätt på dig en reflex!
Joakim Svensson från Sjöbo har arbetat som busschaufför i åtta år. Dagligen kör han linje 570 mellan Ystad och Simrishamn och Skåneexpressen nummer 4 mellan Ystad och Kristianstad.
När mörkret tar landsbygden i besittning saknar han en enda sak - reflexer.
– Det kvittar om folk hänger på sig en vanlig reflex, om de har reflexväst eller om de lyser med displayen på mobilen. Folk måste synas i mörkret, säger Joakim Svensson som efter en mörk dag på jobbet kände sig frustrerad och gick hem och skrev en låt om eländet med människor som inte syns vid vägkanten.
En löpeld
Låten "Reflexkomplex" har nu spridits som en löpeld på Facebook och på Youtube.
– Jag la upp låten på min Facebooksida och efter två dagar blev jag uppringd av trafikredaktionen på P4 Stockholm som ville göra en intervju och spela låten. Det var ju helt rätt forum till att börja med, säger Joakim Svensson.
Nästa album
Melodin är "Hon kommer med solsken till mig" med Östen med resten. Melodins upphovsman, Larry Forsberg, blev smickrad av att låten nu lever vidare med ny text.
– Han tyckte det var jättekul så nu kommer vi att försöka ge ut låten på vårt nästa album med Jogges orkester om vi hittar någon att samarbeta med, berättar Joakim Svensson.
Med "Reflexkomplex" vill Joakim få folk att verkligen förstå att de måste använda reflexer om de inte vill riskera livet - sitt eget eller en förares samvete.
En mardröm
Han har under sina åtta år som busschaufför varit med om otaliga gånger när han fått hjärtat i halsgropen eftersom människor i mörka kläder inte tänker på hur dåligt de syns efter klockan 16.00.
– För några år sedan var det två tonårstjejer som troligtvis hade kommit med min kollegas buss som stannade på andra sidan vägrenen. De hoppade av och gick sedan med trafiken längs med vägkanten. Jag såg dem inte och olyckan låg i luften men jag lyckades parera. Sånt gör mig rädd - det hade varit en mardröm att köra på någon, säger Joakim Svensson som dagligen har ett gäng reflexer med sig i bussen som han delar ut. Fina, röda hjärtan som man enkelt fäster med en säkerhetsnål på jackan eller väskan.
När Joakim Svensson inte kör Veolias bussar kör han turnébussen Svarten.  För det var inte första gången som Joakim Svensson sjöng in en låt.
På scen
Efter 20 år som musiker, varav de senaste 10 åren  i Jogges orkester blir det en hel del sena kvällar på vägen även på helgerna.
– Vi spelar både dansband och covers. När det är dansbandskvällar så är det upp till fyra timmar på scenen som gäller innan bussen packas med destination Sjöbo igen.
Kanske spelas Reflexkontroll på hög volym när Svarten kör längs de skånska vägarna i natten.
Och håller du livet kärt - släpp dina reflexkomplex - Sätt på dig en reflex.

Publicerad 16 December 2014 09:30