Ida Wahman har startat ett projekt med namnet Kix. Målet är att ge barn och ungdomar med funktionsnedsättning en bättre fritid. Foto: Nicole Blomstrand

Ida Wahman har startat ett projekt med namnet Kix. Målet är att ge barn och ungdomar med funktionsnedsättning en bättre fritid. Foto: Nicole Blomstrand

Vill skapa en rikare fritid för ungdomar med funktionsnedsättning

Av
Nicole Blomstrand

HALMSTAD. Ett projekt med namnet Kix har nyligen satts i rullning i Halmstad. Projektledare Ida Wahmans mål är att ge barn och ungdomar med funktionsnedsättning en bättre fritid.
– Det behövs ett mer lättillgängligt och spännande utbud av aktiviteter i Halmstad, säger hon.
 
Studieförbundet Vuxenskolan Halland står bakom projektet som genomförs i samverkan med socialförvaltningen, kulturförvaltningen och FUB Halmstad-Hylte. Ida Wahman är den drivande kraften och det var också hon som kom på idén att starta Kix i Halmstad.
– Jag har bott i London och arbetat med en ung pojke som har Downs syndrom. Där fanns det massor av olika aktiviteter att gå på, allt från karate, disco till sång och fotboll. Man kunde göra något roligt att göra nästan varje dag och det var dessutom en fantastiskt härlig stämning på alla aktiviteter, berättar hon.
Ida återvände till Sverige och bosatte sig i Halmstad. Hon insåg att utbudet av anpassade aktiviteter för barn och unga med funktionsnedsättning inte fanns här i samma utsträckning som i England.
– Jag kände därför att jag ville skapa något liknande i Halmstad, ge möjlighet till ett större och mer lättillgängligt utbud av aktiviteter. Alla har rätt till en meningsfull fritid.
Startskottet för Kix (kreativitet, inspiration och extra mycket kärlek) gick i oktober. Första aktiviteten, som var en inspirationsdag på Nolltrefem, arrangerades i mitten av november.
– Det var världens bästa dag, jag hade ingen aning om hur många som skulle dyka upp men det kom över 30 deltagare så jag är jättenöjd, säger Ida.
Målet med dagen var att få in synpunkter och åsikter om vilka aktiviteter ungdomarna skulle vilja ha tillgång till framöver. Projektet vill nå personer i åldern 10-25 år med alla former av funktionsnedsättningar. Men det finns ytterligare en målgrupp som Ida Wahman hoppas nå ut till.
– Det är viktigt att få kontakt med föräldrarna, Det blir lättare att få med de yngre barnen på aktiviteter om föräldrarna är engagerade, säger Ida.
Projektet har ekonomiska medel för att vara igång ett halvå. Förhoppningen är dock att kunna bygga upp en varaktig verksamhet med hjälp av finansiering från bland annat kommunen. Oavsett hur det blir framöver har Ida Wahman bara siktet inställt på en sak.
– Jag har drivkraften och kommer få det här att fungera. Jag har stora förhoppningar och stora mål.
 
Fotnot: Kommande aktiviteter och mer information hittar du på Facebook, sök på: KiXhalland
 
 
MISSA INTE!
Fredagen den 12 december, 14.00-17.00, anordnar Kix en aktivitetsträff i
Vuxenskolans dansstudio på Laholmsvägen.
 

Publicerad 09 December 2014 16:00