Sparrissoppa.

Sparrissoppa.

Sparrissoppa

Av
Årstiderna

Ingredienser:
1 kg vit sparris
1/4 kg grön sparris
1 potatis (cirka 150 g)
1 lök
1/2 l vatten eller kycklingbuljong
2 äggulor (kan uteslutas)
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 citron

Fler recept på lokaltidningen.se/mat

Gör så här:
Skölj sparrisen. Skala den vita sparrisen från sparrisknoppen och nedåt. Skär toppen av både den vita och gröna sparrisen. Koka de vita sparrisknopparna i lite saltat vatten i 2–3 minuter och lägg dem tillsammans med de råa gröna sparrisknopparna.
Skär resten av sparrisstjälkarna i 2–3 cm bitar och lägg dem i en gryta med 4 dl vatten och salt.
Tillsätt skalad potatis och lök, skurna i små tärningar, och koka under lock i cirka 15 minuter tills allt är riktigt mjukt. Kör i mixer och häll tillbaka i grytan genom en bredmaskig sil.
Koka ihop soppan i 4–5 minuter. Blanda hälften med äggulorna och vispgrädden och häll tillbaka i grytan.
Smaka av med salt, peppar och citronsaft och värm sparrisknopparna i soppan innan den garneras med en nypa färskhackad körvel. Servera grovt bröd till.

Receptet är ett samarbete mellan Lokaltidningen och Årstiderna.

null

Publicerad 09 December 2014 12:00