Sommar mer än halva året för Falsterboborna

Av
Anna Fröjd

FALSTERBO. Falsterbos sommar har gått till historien. Inte sedan 1880 har sommaren varit så här lång för Näsetborna. Hela 203 dygn i streck.

Den 25 april kom sommaren till Falsterbo. Det var första dagen som dygnsmedeltemperaturen höll sig över tio grader och det gjorde den även de följande fyra dagarna. Det är måttet för den meteorologiska sommaren och att den inträffar redan den 25 april är ovanligt.
– I Falsterbo har det hänt elva gånger sedan 1931 att sommaren anlänt redan i april, säger Misha Lundgren, meterolog på SMHI.

Tidig sommar oftare

Men det har blivit vanligare de senaste åren. Fram till 1990 hade det endast inträffat två gånger och de senaste sju åren har det uppmätts vid fem tillfällen i Falsterbo.
I år var sommaren inte bara tidig. Den var också lång.
– Hösten kom till Falsterbo först den 14 november. Ett rekordsent datum för höstens ankomst, säger Misha Lundgren.
Totalt blev Falsterbosommaren 203 dygn jämfört med det tidigare rekordet på 191 dygn från år 2 000 .
Innan 1931 fanns inte utrustning att mäta max- och minitemperatur och därför är de mätningarna lite mer osäkra men när Misha Lunggren tittat på åren mellan 1880 och 1931 så står det nya rekordet sig även där.
– Ingen tidigare mätning kunde matcha årets längd på sommaren i Falsterbo.

Mildare överlag

Att det blivit en rekordlång sommar förklarar Misha Lundgren främst med att den milda vintern gjorde att temperaturen i havet inte sjönk så mycket som den brukar. Därför blev havet varmare fortare när även våren var mild.
När det sedan närmade sig höst så har Falsterbo inte haft några långvariga kalluftsutbrott vilket också påverkat.
– Det har blivit vanligare att sommaren kommer redan i april, säger Misha Lundgren.
Enligt Misha Lundgren går förändringen inte att förklara som en naturlig variation utan trenden syns tydligt över hela Sverige.
– Tittar vi på vårarnas medeltemperatur är det en tydlig trend att det blir mildare i hela Sverige. Det är onekligen så att klimatet förändras.

Publicerad 09 December 2014 08:00