Jägare:

"Kan inte vara säker på någon väg i Skåne"

Av
John Nordh

John Nordh

SVEDALA. Antalet viltolyckor ökar i Svedala kommun. Trafiksäkerhetsgruppen i Svedala kommun ska nu se över om fler åtgärder kan vidtas. Men det är ett komplext problem att lösa.
E65:an utanför Skabersjö i början av förra veckan. En skåpbil kolliderar med fem vildsvin. En person förs till sjukhus. Fyra av vildsvinen dör i krocken och ett avlivas senare. Senare på natten sker en olycka på samma plats. En personbil kolliderar med ett vildsvin. Denna gång skadas ingen människa.
Några dagar tidigare, under helgen, sker tre viltolyckor vid tre olika tidpunkter. I samtliga olyckor kolliderar personbilar med rådjur.
Enligt statistik från polisen har det skett cirka 240 anmälda viltolyckor i Svedala kommun hittills i år. Det är en ökning jämfört med 2013 då det skedde 227 stycken under samma period. 2011 hamnade siffran på 212 stycken viltolyckor under hela året.
– Det är ingen tvekan om att Svedala tillhör några av de mest drabbade kommunerna i Sverige, säger Mats Jennby, stationsbefäl på polisen i Svedala som lyfte frågan till trafiksäkerhetsgruppen i Svedala kommun.
I gruppen ingår bland annat politiker och representanter från polisen, Trafikverket och yrkesförare. Nu ska gruppen se över om fler åtgärder kan vidtas för att minska antalet viltolyckor i kommunen. 
– Har vi gjort det vi har kunnat? Kan vi göra mer? Eller ska vi göra något annat? Det är frågor vi ska ta ställning till tillsammans, säger Mats Jennby.
Enligt Calle Eriksson, ansvarig jägare för Skåne län inom Nationella viltolycksrådet, är det ett komplext problem att lösa.
– Att skjuta av allt vill man ju inte och att stängsla in allt anses inte ekonomiskt försvarbart. Dessutom så är det inte alltid som viltstängsel hjälper. Ett vildsvin kan till exempel lyfta ett viltstängsel. De uppfattar det som lek, säger han och fortsätter:
– Man kan inte vara säker på någon väg i Skåne.
Calle Eriksson bekräftar Mats Jennbys bild att Svedala är en utsatt kommun.
– Svedala kommun innehåller stora lövskogsområden som är perfekta biotoper för vilt. Det är också mycket trafik och då blir det smällar, säger han.
Det bästa sättet att minska risken för att köra på ett vilt djur är att sänka hastigheten och undvika att köra bil i mörker om man inte är bekväm med det, enligt Calle Eriksson.
Hans råd kan vara väl värt. Under perioden oktober till december är nämligen risken att råka ut för en viltolycka som allra störst i Skåne.
–  Vi har dubbelt så hög vilttäthet då. Alla ungdjur som har blivit födda under våren är på benen då. En del av dem går åt under jakten och en del genom olyckor och många överlever inte vintern. Så till våren börjar det om igen när nya ungdjur föds.

Statistik

Det sker cirka 5 000 viltolyckor i Skåne om året.

Det är runt 60 olyckor per vägmil.

Under perioden 1 januari till 24 november i år har det oftast varit rådjur som har varit inblandade i olyckorna i Svedala kommun.

Rådjur: 108 stycken.

Dovhjortar: 31 stycken.

Vildsvin: 19 stycken.

Kronhjortar: 8 stycken.

Älgar: 2 stycken.

Övriga: 2 stycken.

Källa: Polisen och Nationella viltolycksrådet

Publicerad 03 December 2014 08:00