”Innan jag kom till Sverige hade jag inte tid att tänka på att fotografera”, säger Atiqollah Eshaqi. Foto: Per Ingridz

”Innan jag kom till Sverige hade jag inte tid att tänka på att fotografera”, säger Atiqollah Eshaqi. Foto: Per Ingridz

Väntan väckte fotolust

Av
Per Ingridz

Per Ingridz

VÄSTRA HAMNEN/BULLTOFTA. Atiqollah Eshaqi tillbringade tre år på ett hem för ensamkommande flyktingbarn i Västra hamnen. Tre år av tristess och väntan. För att få dagarna att gå började han fotografera – bilderna ska nu ställas ut på Mitt Möllans julmarknad.

Atiqollah Eshaqi flydde från Afganistan och hamnade i Malmö och Västra hamnen 2009. Tiden efter att Atiqollah Eshaqi anlände var tung.
–Jag var inte ute så mycket och träffade inte så många människor. Jag fick inte heller gå i skolan under hela det första året. Från början vet man ingenting och man tänker mycket på om man ska få uppehållstillstånd säger han.

En av bilderna i utställningen.

En av bilderna i utställningen.

Bilder blev ljusglimt

Sysslolösheten och ovissheten var svåra att hantera.
–Det var tråkigt att inte få gå i skolan och jag rörde mig på ett litet område. Jag gick in i mig själv mer och mer.
En liten ljusglimt i tillvaron blev att promenera och ta bilder på omgivningen med mobiltelefonen.
–Eftersom jag hade så mycket tid gick jag ofta till Kungsparken och Stadsbiblioteket. När jag visade upp mina bilder var det flera som sa att de var fina och att jag hade ett bra öga för bilder. Efter ett år köpte jag även en kamera för egna pengar.
Efter tre år fick Atiqollah Eshaqi flytta till en träningslägenhet på Lindängen och idag bor han på Bulltofta och läser handel och administration-programmet på Värnhemsskolan.

”Fick panik”

Konstnären Erik Vestman var en av dem som jobbade på boendet vid den här tiden och han uppmuntrade Atiqollah Eshaqi att fortsätta med fotograferandet och hjälpte honom också så småningom med att ordna en utställning på Galleri Breadfield.
–Först fick jag panik när jag tänkte på utställningen och trodde att ingen skulle komma. Det kom dock mycket folk och jag fick tips om andra ställen att ställa ut på, säger Atiqollah Eshaqi.
Nu väntar en ny utställning på Mitt Möllans julmarknad den 13–14 december.

Publicerad 03 December 2014 12:00