Sabina Jacobsen och damlandslaget EM-laddar med dubbelmöte mot världsmästarna Brasilien. Foto: Andreas Holm

Sabina Jacobsen och damlandslaget EM-laddar med dubbelmöte mot världsmästarna Brasilien. Foto: Andreas Holm

Sabina drömmer om EM-guld

Av
Andreas Holm

HALMSTAD/HANDBOLL. Svenska handbollslandslaget laddar inför EM med läger i Halmstad och dubbelmöte mot regerande världsmästarna Brasilien. En bra värdemätare tycker lagkaptenen Sabina Jacobsen som även önskar en seger i EM-premiären.

– Vi vann första matchen i EM 2010 och gick sedan hela vägen till en final. Målet är att gå så långt vi kan, först avancera till mellanrundan, menar Lugifostrade Sabina Jacobsen, 25.


I EM som avgörs i Kroatien och Ungern ställs Sverige mot Tyskland, Holland och värdnationen Kroatien i gruppspelet.
– Vi har lottats i en spännande grupp med riktigt bra lag, det är väl bara Tyskland som floppat de sista mästerskapen. Jag tror dagsformen kommer avgöra vilka som går vidare.
Har Kroatien fördel med hemmaplan?
– Både och. Jag tror också de har en stor press på sig att prestera, men de kommer nog lyftas av hemmapubliken.
Det är just värdnationen som svenskorna ställs mot i EM-premiären den 8 december.
– En viktig match, både för oss och Kroatien. Första matchen – där kan allt hända. En vinst ger oss givetvis ett bättre läge att nå mellanrundan. Alla i laget är rejäla vinnarskallar så målet är ju seger, säger Sabina.

2010 vann Sverige EM-premiärmatchen mot Tyskland, slog även Holland och Ukraina i gruppspelet för att sedan gå hela vägen till en final och ett silver. 

Nu har Sabina samlat på sig mer erfarenhet i danska FC Midjylland och utvecklats som handbollsspelare.
– Då (2010) var jag 21 år, otroligt nervös och kunde inte slappna av när jag ställdes mot mina idoler, världsspelare. Nu spelar jag ju mot de bästa spelarna både i Danmark och med landslaget. Nu är det mer rutin, vardagsmat, menar Sabina.

Mycket glädje

Som lagkapten har hon ett ansvar vilande på sina axlar, både på och vid sidan av planen. Samtidigt underlättas uppgiften av stämningen i laget, ett landslag som kallas för det leende landslaget.
– Det är mycket glädje och humor, vi har roligt tillsammans och alla känner en trygghet med varandra. Det speglar av sig på planen, konstaterar Sabina.

Imorgon kväll den 4 december spelar Sverige upptaktsmatch inför EM mot Brasilien i Helsingborg Arena, innan resan går mot Kroatien. Där vill Sabina lägga till ett guld till sitt redan vunna EM-silver.
– Jag har mycket kvar att ge och vinna som spelare. En dröm vore finalspel i Champions league och guld i ett mästerskap. Varför inte ett EM-guld i år och i framtiden en SM-titel med Lugi, säger Sabina och ler.

Publicerad 03 December 2014 07:00