Tarte Tatin

Tarte Tatin

Tarte Tatin

Av
Årstiderna

Att laga en Tarte Tatin är en process där du måste vara på din vakt. Men att uppleva hur det söta sockret arbetar samman med äpplesaften och äpplena som närmast bryter ned i sötma och saft är ett av dessertkökets stora nöjen. Man ska helst använda en Tarte Tatin-form men man kan också gott använda en gjutjärnspanna. Tjockleken på formen är avgörande för den säkerställer en långsam värme till sockret och äpplena så att risken är mindre att sockret bränns vid.

Det här behöver du:
1 1/2 kg kokfasta äpplen
200 g socker
100 g smör
1/2 portion söt mördeg

Gör så här:
Smält sockret i en Tarte Tatin-form tills det karamelliseras, tillsätt smöret och lägg de skalade, urholkade äpplehalvorna i formen med urgröpningen uppåt. De kan gärna ligga i flera lager över formens kant. Koka äpplena i sockerlagen tills det har blivit en djupt gyllene karamell. Saften från äpplena ska ha kokat bort innan frukten börjar karamelliseras.
Det tar cirka 20 minuter. Se till att karamellen inte bränner vid. När äpplena är helt indränkta i karamellen tas den av värmen och får svalna en stund.
Kavla under tiden ut mördegen till cirka 3 millimeters tjocklek och lägg den på den lätt avkylda tarten. Skär till kanterna med en kniv så att den passar till formen. Sätt tarten i ugnen på 180° och grädda den i 30 minuter och vänd den sedan omedelbart över på ett fat.
 
Receptet är ett samarbete mellan Lokaltidningen och Årstiderna.

Publicerad 02 December 2014 12:00