Om ett år ?är det så här Center Syd kommer att se ut. Bilden visar den nya tillbyggnaden mellan Ica Maxi och själva shoppingcentret. ?Grafik: Sweco Architects

Om ett år ?är det så här Center Syd kommer att se ut. Bilden visar den nya tillbyggnaden mellan Ica Maxi och själva shoppingcentret. ?Grafik: Sweco Architects

Byggstart för nytt Center Syd

”Besökarna kommer inte att känna igen sig när allt är klart om ett år”

LÖDDEKÖPINGE. ?I våras kunde Lokaltidningen berätta att Center Syd ska genomgå en omfattande renovering och tillbyggnad. Nu har ombyggnaden påbörjats och om ett år ska ett nytt och modernt shoppingcentrum slå upp portarna.
– Vi har precis satt igång med den första etappen, säger Kristina Johnson på Cornerstone som är ansvarig för ombyggnaden.
Det handlar om en helt ny fasad, men även en rejäl ansiktslyftning invändigt med nya gångstråk och ombyggda butiksentréer.
Den största förändringen blir en tillbyggnad mellan Ica Maxi och själva shoppingcentret. Här blir det drygt 7 000 nya kvadratmeter i två plan för butiker, restauranger och kaféer.

Familjevänligt
– Det blir en ny foodcourt med ett utbud som ska passa alla smaker. Den nuvarande foodcourten stängs och den ytan ska användas till annat, säger Kristina Johnson.
Vad vill hon inte avslöja än, men när Lokaltidningen träffade förre centrumchefen Lars-Gunnar Garvö i februari lovade han ett 1300 kvadratmeter stort lekland på just den platsen.
Han lovade även att shoppingcentret ”inte skulle bli lika stort som Emporia, men lika bra”.
Vilka nya butiker som flyttar in vill inte heller Kristina Johnson avslöja i dagsläget. Klart är dock att man har ett uttalat mål att locka barnfamiljer.
– Det ska vara ett butikskoncept som ska tilltala familjer. Men även erbjuda bekvämligheter som till exempel parkering, bra toaletter och amningsrum, säger Kristina Johnson.

Fokus på miljön
Miljön är en annan viktig faktor vid ombyggnaden. Det planeras för solpaneler på taket och en ny kylanläggning som utnyttjar grundvattnet. Cykelställ, LED-belysning och återvinning av avfall är andra miljösatsningar.
Lagom till nästa års julhandel är planen att inviga det nya Center Syd. Och om allt går enligt den planen landar notan på 300 miljoner kronor.
– Besökarna kommer nog inte att känna igen sig, säger Kristina Johnson.

Invändigt vid den nya tillbyggnaden. Grafik: Sweco Arcitechts

Invändigt vid den nya tillbyggnaden. Grafik: Sweco Arcitechts

Publicerad 29 November 2014 04:00