Joel Berggrensson, Angelino Markenhorn och Linda Berggrensson hemma hos Berggrenssons på Lindeborg. Nästa helg uppträder de på Limhamns torg. Foto: Markus Celander

Joel Berggrensson, Angelino Markenhorn och Linda Berggrensson hemma hos Berggrenssons på Lindeborg. Nästa helg uppträder de på Limhamns torg. Foto: Markus Celander

Lindeborgare tar ton i Limhamn i helgen

Av
Markus Celander

Markus Celander

LINDEBORG. Linda och hennes son Joel i musikerfamiljen Berggrensson uppträder var för sig på Limhamns julmarknad. Linda med kören hon bildade, The Lilies, och sonen i en duo med sin gamle skolkompis Angelino Markenhorn.

För fem år sedan startade Linda Berggrensson kören The Lilies.

– Jag hade sjungit i gospelkör men kände att det skulle vara spännande att själv starta en kör som experimenterade och lekte mer med musiken, berättar hon.

Linda Berggrensson bjöd helt enkelt hem ett gäng tjejer som hon anade skulle vara intresserade till radhuset på Lindeborg.

– Vi har som flest varit 16 stycken i kören, nu är vi 12. Vi har jätteroligt ihop, och det är det som The Lilies handlar om, inte om prestige och prestationer, säger hon.

Många av medlemmarna i kören har lärt känna varandra just genom The Lilies.

– Under de här fem åren har vi haft giftermål, barnafödslar, separationer, nya relationer, husköp – allt som hör livet till har vi delat med varandra.

Spelningar i jul

Nu i juletid är The Lilies ute och uppträder en hel del.

Närmast väntar julmarknad på Limhamn, och ett par veckor senare är det Luciallsång i Mariakyrkan vid Södervärn tillsammans med Tommy Juth, Lyrans manskör – och så svärfar, Lasse Berggrensson.

– Jag är ingift i en musikerfamilj. Nu har det visserligen alltid funnits musik i min familj också, min pappa spelar flera instrument och mamma sjöng i dansband som ung, men för min man Daniel är det ju hans arbete.

– Eftersom han håller till i den världen med allt vad det innebär av resor och knepiga arbetstider så kändes det viktigt för oss som familj att jag finns i den ”vanliga” världen, säger Linda Berggrensson, som arbetar som förskolelärare i det kommunala och för närvarande går ett trainee-program för blivande förskolechefer.

Spelat ihop länge

Vid sidan av The Lilies brukar Linda Berggrensson sjunga i kören bakom sin svärfar när han håller sina allsångskvällar.

De senaste två åren har det varit i Limhamns småbåtshamn, och innan dess på Folkets Park och Pildammsparken.

Och ibland uppträder hon och Daniel som duo på olika evenemang.

Hon sjunger och han kompar på piano eller gitarr.

Tillfällena har blivit fler nu när tiden som småbarnsföräldrar är förbi – Linda och Daniel har tre söner tillsammans som alla spelar musik.

Äldst är John, 18, och yngst är Jack, 15.

Mellankillen, Joel Berggrensson, ska även han uppträda på julmarknaden i Limhamn. Han spelar tillsammans med Angelino Markenhorn.

Killarna började spela ihop i ett band redan i tredje klass, efter att de träffats i musikprofilklassen på Djupadalsskolan.

Gillar 60-talsmusik

På senare år har de valt att satsa som duo med stämsång och varsin stålsträngad gitarr.

– Mest äldre musik, klassiker från 60-talet, berättar Angelino.

De är bara 16 år, men vana vid 60-talsmusiken.

– Jag är uppväxt med den musiken, var ofta med redan som liten och lyssnade när farfar hade 60-talskvällar i Pildammarna, förklarar Joel.

– Och så länge jag kan minnas har min morfar alltid spelat 50- och 60-talsmusik i bilen. Man satt där i baksätet och så kom det alltid någon låt med Paul Anka eller Neil Sedaka. Jag har alltid gillat det, säger Angelino.

Killarna gick fram till nyligen på estetiska programmet/musik på Nya Malmö Latin, men hoppade av då de kände att de gjort vad de ska när det gäller musikskolor.

– Vi har hittat vår grej, vi kan det, och då kändes det inte bra att vi skulle rätta oss i ledet igen och gå igenom samma grej igen som vi redan gjort i musikklassen under de senaste sju åren, säger Angelino Markenhorn.

Nu satsar killarna på att komma ut och uppträda så mycket som möjligt.


FAKTA. The Lilies spelar under Jul på Limhamn klockan 15 på Limhamns torg, på lördag den 29 november. Dagen efter, söndagen den 30 november, spelar Joel och Angelino på Limhamns torg klockan 15.

Publicerad 28 November 2014 08:00